19 Eylül tarihinde Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan GER-SAN Sanayi Sitesi'ndeki H. D.'e (58) ait sünger fabrikasında yangın çıkmıştı. Uzun uğraşlar sonucu söndürülen yangında muhasebe müdürü M. Ç. (56), yabancı uyruklu işçiler S. N. A. (22) ve H. J. (33) hayatını kaybederken, 2 kişi de yaralanmıştı. Olay sonrası gözaltına alınan fabrika sahibi H. D., çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanarak cezaevine gönderildi.
GER-SAN Sanayi Sitesi'nde bulunan sünger fabrikasındaki yangınla ilgili işletme sahibi H. D. hakkında 22,5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.
3 KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ YANGINDA FABRİKA SAHİBİNE 22,5 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ
Başkentte, muhasebe müdürü M. Ç. ile 2 yabancı uyruklu çalışanın sünger fabrikasında çıkan yangında hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak işletme sahibi H. D. hakkında 'bilinçli taksir' suçundan 22,5 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma çerçevesinde tutuklu sanık H. D. hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme' suçundan 22,5 yıla kadar hapis talebiyle iddianame düzenlendi.
H. D., iddianamede yer alan ifadesinde, 2 kat zemin altında, 2 kat da zemin üstünde olmak üzere binanın 5 katlı olduğunu, iş güvenliği ile ilgili tüm talepleri karşıladığını ve 1 yıl önce yangına yönelik yapılan iş güvenliği kontrolünde tespit edilen eksikliklerin giderildiğini söyledi. Ayrıca H. D., birkaç kez yangın tatbikatı yapıldığını, iş yerinde yeterli tesisat bulunduğunu ve yangın yönlendirme tabelaları ve acil çıkış kapılarının bulunduğunu ifade etti. H. D., kayıplardan dolayı üzgün olduğunu, çalışanların sigortasının olup olmadığını ise tam olarak bilmediğini belirtti. İddianamede yer alan itfaiye raporunda ise yangının, sünger kırpma makinesinin kablolarında meydana gelen şase sonucu çıkan kıvılcımların ortamda bulunan sünger tozlarını tutuşturması sonucu çıktığı belirtildi.
''FABRİKA SAHİBİ KUSURLU''
Hazırlanan bilirkişi raporunda, elektrik panolarının kapak ve gövdesi arasında topraklama bağlantısının bulunmadığı, bazı elektrik kabloları ve prizlerde deformasyon bulunduğu ve kabloların üst ve altlarında sünger kırpıntılarının yığın halinde bulunduğu bilgisine yer verilirken, bu sebeplerle fabrika sahibi H. D.'nin 'asli kusurlu' olduğu belirtildi.
İddianamede H. D.'nin yapısal ve organizasyon bakımından yangından korunma önlemlerini almadığı, bu bağlamda öngörülen neticeye karşı gerekli dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı gerekçesiyle 'bilinçli taksir' ile hareket ettiğine dikkat çekilerek, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme' suçundan cezalandırılması istendi. İddianame, Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
Haberankara.com