Ancak bu iyi niyetli çalışmalar tesis sorunu nedeniyle bir yerden daha uzağa gidemiyor. Maalesef 115 yıllık büyük Ankaragücü tesis sorunu yaşıyor.
Konuyu bilmeyenler mutlak olacaktır. Onlar, "nasıl olur, bir Başkent takımı, bu kadar imkanlar varken, tesis sorunu mu yaşar!" diye düşünebilirler. Ama maalesef bu sorun yaşanıyor.
Alt yapının kalbi Tandoğan. Burada küçük de olsa bir yerleşke var. İçinde idari bölümler ve oyuncuların içinde kaldığı bir bölüm var. Tesis yerleşkesinde 1 spor salonu, 1 sentetik zeminli saha, küçük bir tribün ve sahanın yanındaki soyunma odaları mevcut. Burada hemen şunu söyleyebilirim ki, tesisler eski ve fiziksel olarak da Ankaragücü'ne yakışmıyor.
Ama esas değinmek istediğim konu; saha sorunu. Bilenler bilir eskiden tesislerin yanında bir de halı saha vardı. En azından orası da kullanılabiliyordu. Ama Keçiören/Kızılay metrosu nedeniyle o sahada elden gitti. Şimdi tüm alt yapı kaldı 1 tek sahaya.
O sahada da hem resmi maçlarda oynanıyor, hem de antremanlar yapılıyor. U14, 15, 16, 17 ve 19 takımları burada antremanlarını yapıyor. Ayrıca U19 harici tüm takımlar resmi lig maçlarını burada oynuyor.
Peki U19 resmi maçlarını nerde oynuyor? Takip edenler bilir, Kızılcahamam İlçe Stadı'nda oynuyor. Ankara - Kızılcahamam arası kaç km? 66 km. Yani Ankaragücü U19 takımı resmi maçlarını bu kadar yol gidip, oynayıp dönüyor.
Elbette bu olabilecek bir durum. Ankaragücü'nün Ankara'nın en güzel ilçelerinden olan Kızılcahamam'da maç oynaması utanılacak bir şey değil. Ama bu tesis sorunu nedeniyle olduğu için; üzerinde düşünülmesi ve üzüntü duyulması gereken bir şey.
Ki daha önceki yıllarda da Elmadağ ve Esenboğa'da da bu maçlar oynanıyordu.
Peki çözüm var mı, veya çözüm nedir? Evet kısa vadede olmasa bile çözüm var.
Bilindiği gibi Ankaragücü'nün Beştepe Tesislerin de 3 adet saha var. Bu sahaların ikisinde A takımı çalışmalar yapıyor. En alttaki saha yani, tesislerin nizamiyesine yakın olan saha yıllardır atıl bir şekilde duruyor. Orası sadece, ayda yılda bir Ankara'ya konuk gelen ve sahayı istek yapan takımlara tahsis ediliyor.
Peki bu kadar saha sorunu yaşanırken, bu sahanın atıl durdurulması doğru mu? Bence değil.
Ne yapılabilir?
1- Saha ölçü olarak standart ebatlara getirilebilir.
2-Zemin bakıma alınabilir ve futbol oynamaya uygun hale getirilebilir.
3-Bu iki aşamadan sonra teller revize edilebilir.
4-Sahanın çiftliğe doğru bakan kısmına (Batı tarafı) bir tribün yapılabilir.
5-Tribünün altına standartlara uygun takım ve hakem soyunma odaları yapılabilir.
6-Bundan sonraki aşamada artık kulübün alt yapı takımları bırada idmanlarını yapabilir veya resmi maçlarını oynayabilirler.
Tabii bunları bugünden yarına yapılsın diye yazmıyoruz. Şimdi başlansa 1 sene içinde bitirilebilir. Ama en azından bir yerden başlanmış olur.
TESİSLERDEKİ KALABALIK NASIL ÖNLENECEK?
Şunu da biliyorum. Burayı revize ederseniz ve idman/maç oynamaya başlarsanız tesislerde bir kalabalık oluşacak. Ancak doğal olarak tesislerde kalabalık istenmiyor.
Ama buna da katlanmak gerekecek. Başka çare yok. Buna çözüm ne önerebiliriz.
1-Tesislere idman için gelenlerde sorun olmaz zaten hocaların kontrolünde, gelip giderler.
2-Eğer resmi maç oynanacak duruma getirilebilirse, o zaman maç günleri araç giriş yaptırılmaz.
3-Maça gelenler nizamiyeden kontrollü bir şekilde, arka yoldan tribüne doğru alınır. Tribünlerin oradan, bir kapı daha koyulur ve tesislere doğru geçiş önlenmiş olur.
Bu yazdıklarım olmayacak işler değil. Ancak zaman ve biraz da para harcanması lazım.
Ben bu konularda yol göstermeye devam edeceğim.