Sevgili Anne Babalar merhaba,
Her nefesi sizler için kıymetli olan, gözlerinin içine baktığınız, acıkıp, acıkmadığını hissettiğiniz biricik çocuklarınızın, arkadaş ihtiyacını fark ettiğiniz, enerjisine yetemediğinizi düşündüğünüz ve sosyal hayatının gelişimi için artık kendi yaşıtlarıyla bir arada olmasına karar verdiğiniz o anda nasıl tercih yapacağınızı, nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilemeyebilirsiniz.
Bu son derece doğal ve mutlaka öğrenilmesi gereken bir durumdur. Çünkü sizin beklentiniz, sizin arayışınız çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılamayabilir. Bu nedenle öncelikle çocuğunuzun gelişimini iyi gözlemeniz (gelişim dönemlerini iyi bilmeniz ) ve çocuğunuzu iyi tanımanızla başlayacak bu süreçte çocuğunuzu emanet edeceğiniz okul öncesi eğitim kurumlarında nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda 35 yılı aşkın mesleki ve mevzuat deneyimim ile rehber olamaya çalışacağım.
Öncelikle çocuğunuzun okul öncesi eğitimi alacağı yaş çocuk önemlidir. Ülkemizde bu hizmeti veren iki bakanlık mevcuttur. Özel veya resmi kurumların bu hizmeti verebilmesi ve denetimini gerçekleştirmesi için mutlaka RUHSATI olmalı.
Ülkemizde okul öncesi eğitimi sağlayan ve denetimini yapan iki bakanlığımız var.
Biri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 36-72 aylık çocukları kabul eden resmi ve özel ANAOKULLARI. Bu kurumların tabelaları pembe ve bakanlık logosu ve kurumun ismi bulunan kurumlardır. 36 ayın altında çocuk kabul etmeleri yasaktır. Eğer çocuğunuz 36 ayın altında ise; Pembe tabelası olan bir kuruma gittiğinizde ve kurum çocuğunuzu kabul ederse bilin ki; size sunacağı hizmette aksaklıklar olacak ve yasal olmayan çalışmalar yapma olasılığı yüksektir.
Şunu sakın unutmayın;
MEB bağlı anaokulları 36 ay altında çocuk kabulü için hem fiziksel, hem işlevsel, hem de eğitimsel yeterliliğe sahip değildir. Ayrıca çocuğunuz 36 aylık çocuklarla birlikte aynı grupta kalarak, gelişimsel ve eğitimsel zorbalığa maruz kalabilir. Çünkü biliyoruz ki; çocuklar çok acımasız ve çok eleştirel olabilir. Bu nedenle kendi yaş grubunda ki çocuklarla birlikte olmasına dikkat etmenizi öneririz.
İkinci olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak açılmış, ruhsatlandırılmış, denetimleri bu bakanlık tarafından yapılan KREŞ (0-24 ay ) GÜNDÜZ BAKIMEVLERİ (24-72 ay) çocuklara hizmet veren kurumlardır. Kurum tabelası beyaz veya kırmızı olup bakanlığın logosu ve kurum ismi olmak zorundadır. Çocuğunuz 24 ay ve üstü ise Gündüz Bakımevlerine, 24 ay altında ise Kreş ve Gündüz bakımevlerine çocuklarınızı emanet edebilirsiniz.
Her iki bakanlığın fiziksel standartları ve eğitim programları yaklaşık olup, çalışanların çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmeni, sosyal hizmet uzmanı olması zorunludur. Her çalışan bakanlık ve valilikler aracılığı ile görevlendirilir, sosyal güvenceleri yapılmak zorundadır.
Her iki bakanlığın kurumları düzenli olarak denetlenmekte olup, ayrıca tarım gıda il müdürlükleri tarafından da yemek ve hijyen koşulları denetlenmektedir. Denetimlerde herhangi bir aksilik olma durumunda kurum uyarılı, uyarı dikkate alınmazsa asgari ücretin on katına kadar idari para cezası ile cezalandırıp, kurum geçici veya kalıcı olarak kapatılır.
Anaokulları ve kreş gündüz bakımevleri, ruhsatlarını velilerin görebileceği bir yere asmak ve veliye göstermekle yükümlüdür.
Çocuğunuzu ruhsatsız, denetimsiz kurumlardan uzak tutmak, ruhsatlarını incelemek, çalışan personelin eğitim belgelerine bakmak her velinin görevidir.
Bu iki bakanlığın dışında var olan kurumlardan uzak durmanızı çocuklarınız adına önemle rica eder, bir sonra ki yazımda hangi fiziksel koşullara ve eğitim programlarına dikkat edilmesi konusunda sizlere minik ipuçları sunacağım.
Sevgi ve hoşgörü ile kalın.
Nebahat BOĞUT
Uz. Çocuk Gelişimi Eğitimcisi -Aile Danışmanı