Kedilerde göz akıntısı neden olur?

Kedilerde göz akıntısı sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Kemal Özer Kemal Özer Veteriner Hekim
Tüm Yazıları

Kedilerde göz akıntısı sıklıkla karşılaşılan bir sorun olmakla beraber en sık görülen sebep üst solunum yolu enfeksiyonudur. Kediniz bir enfeksiyon geçiriyorsa muhtemelen gözlerinde akıntı meydana gelecektir. Kedinin gözünde bir iltihaplanma olmuşsa bu sebeple de akıntı gözlenebilir.

Göz korneasında bir yaralanmadan dolayı da göz akıntısı görülebilir. Gözyaşı kanallarının tıkanması da bu sebepler arasında sayılabilir. Bu patolojik nedenlerin dışında İran kedisi gibi bazı kedi türlerinde kafatasının fizyolojik yapısından dolayı sıklıkla göz alıntısı meydana gelebilir.

KEDİMİZİN GÖZÜNDE ÖNEMLİ BİR SORUN OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Kedi gözünün birini kısık tutuyorsa veya sık sık kırpıyorsa, patisini sürekli gözüne götürüyorsa gözünde bir kızarıklık varsa bir sorun olduğu anlaşılır. Bu durumda kedimizi takip ederek bu sıkıntının uzun süre devam edip etmediğine bakmalıyız. Bazen göze kum kaçması gibi bir sebeple kısa süreli bir göz problemi yaşanabilir. Eğer problem uzun süre devam ediyorsa bir veterinere başvurmamız gerekir.

Kedilerde göz akıntısı neden olur?

Kedimizde göz akıntısı ilk başladığı zaman yapmamız gereken şey kedimizin gözünü temizlemektir. Bu temizlik su ile olabileceği gibi demli bir çayla da yapılabilir. Çaya temiz bir pamuk batırarak kedimizin gözüne pansuman yapabiliriz. Bu işlemi altı saatte bir tekrarlayarak belirli bir fayda sağlanabilir. Hatta önemli bir sorun yoksa tedavi edilebilir. Fakat buna rağmen sorun iki üç gün devam ediyor ve daha kötüye gidiyorsa kedimizi mutlaka veterinere götürmemiz gereklidir.