Evimizin neşesi olan minik dostlarımız muhabbet kuşları ve kanaryalarda en sık rastladığımız sorunlardan biri dış parazitler özellikle de bitlenme sorunudur. Bitler kafes kuşlarının en büyük düşmanlarındandır.
Aşırı oranda ürediklerinde öldürücü olabilirler. Bitleri gündüz faaliyette görme olanağımız yoktur. Geceleri ortaya çıkarlar. Eğer kuşumuzun bakımında biraz ihmalkar ve dikkatsiz davranırsak hızlı bir üreme sonucu kuşumuz bir felaketle karşı karşıya kalabilir. Çünkü bitler çok küçük olmaları nedeniyle pek kolay görünmezler ama büyük birer kan emicidirler. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında çok çabuk çoğaldıklarından dikkatli olunmalıdır. Kuluçka döneminde yuvalara yerleşip yavruların kanlarını emerek ölümlerine sebep olabilirler.
Kafeste bit olup olmadığını anlamak için kuşu takip etmemiz gerekir. Eğer kuşumuz sık sık ve uzun süreli gagası ile kanat altlarını ve kuyruk dibini kaşıyorsa bu bizde bir şüphe uyandırmalıdır. Bu durumda kafes gece karanlıkta takip edilmelidir. Kuşumuz kıpırtılı ve huzursuz ise bit hücumu altında demektir. Tünek başlarındaki delikler de bitlerin saklanıp üredikleri yerlerin başında gelir. Buraları inceleyerek siyah noktalar şeklinde bitleri tespit edebiliriz.
Bit tespit edilen kafesler derhal boşaltılarak tünekler, yemlikler ve bütün malzemeler çamaşır suyu ile yıkanmalıdır. Ayrıca piyasada satılan bit -pire tozlarından alıp tünek başlarına ve kafesin köşelerine serperek ve kuşumuzun kanat altlarına dökerek olumlu sonuçlar alabiliriz. Bitlerle mücadelede kullanabileceğimiz en etkili yöntem ise Vilmektin türü ense damlalarıdır. Bu damlalardan temin ederek üç ayda bir kuşumuzun ensesine bir damla damlatırsak bitlenmeye karşı kesin bir koruma sağlamış oluruz.
Unutmayalım ki kuşumuz da ailemizin bir ferdi gibidir. Bizden ilgi bekler. Sadece yemini suyunu verip çekilmek yeterli olmaz. Onunla konuşup günde 5-10 dakika hareketlerini takip ederseniz bir sorunu olup olmadığını anlarsınız.
Veteriner Hekim Kemal ÖZER
Haberankara.com Özel İçerik