Hayatın İnternet Bağımlılığı

İnternet, hayatımızın her alanında aktif olarak kullandığımız ve neredeyse kullanmak zorunda olduğumuz bir araç haline geldi.

İnternet sayesinde birçok işlemi yerimizden kalkmadan bilgisayar, tablet veya telefon gibi cihazlar üzerinden online olarak gerçekleştirebiliyoruz. Bu kolaylıklar nedeniyle hayatımızda internete olan bağımlılığımız giderek artıyor.

TÜİK verilerine göre (2024) Türkiye'de internet kullanan bireylerin oranı %88,8 oldu. Sadece çocuklar üzerinde yapılan araştırmada ise bu oranın %91,3 olduğu görülüyor. Tüm bireylerin internet erişimleri her sene artış eğiliminde ve bu oran, gençler ve çocuklar arasında daha yüksek olarak ölçülüyor.

Dünya geneline bakıldığında ise ekonomik ve kültürel gelişmişlik farkılıkları nedeniyle oran %67'ler seviyesinde. Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde %90'ın üzerinde internete erişim imkan oranları ortaya çıkıyor.

İnternete erişimin yanı sıra internetin kalitesi ve hızı bakımından da dünya genelinde farklılıklar söz konusu. Dünyada gelişmiş olan ülkelerde 5G teknolojisi ile yüksek hızlarda internet erişimi sağlanmakta ve 5G'den 1000 kat daha hızlı olacak 6G teknolojisi üzerinde çalışmalar devam ediyor. Ülkemizde ise 4,5G teknolojisi kullanılıyor. 4,5G ise 5G'den 10 kat daha yavaş bir teknolojidir. Bunun yanı sıra ülkemizde halen fiber internetin yaygınlaşması sağlanamadığı için internet hızı konusunda geride kalıyoruz. Altyapı yetersizlikleri nedeniyle de sık sık internet kesintileri veya hız yavaşlıkları söz konusu. 100 Mbps hızında internet aboneliği alsanız da, bu hızın ne kadarını gerçekten alabildiğiniz tartışmalı. Birçok kullanıcı için bu farkındalık oluşmadığı için bunu sorun olarak görmüyor.

Hayatımızın her alanında kullandığımız internetin çalışmasına bağımlı durumdayız. İşe gittiğimizde işler, bankaya gittiğimizde bankacılık işlemleri, hastaneye gittiğimizde kayıt işlemleri, reçete yazılması ve benzeri tüm işlemler için internete ihtiyacımız bulunuyor ve internetin olmadığı durumda tüm bu sistemler çalışmaz hale geliyor.

Düşünün teknoloji öyle bir yere evrildi ki ABD'de yaşayan bir profesör Türkiye'de bulunan bir hastaya internet bağlantısı üzerinden robotik kollar ile ameliyat gerçekleştirebiliyor. Temmuz 2024'te bir yazılım hatası kaynaklı dünya genelinde hava trafiğinde aksamalar yaşandı ve çok büyük bir kaosa sebep oldu. Bu durum internet bağlantısının bölgesel ya da küresel olarak kesilmesi durumunda da söz konusu olabilir.

İnternet hayatımızın her alanında vazgeçilmez hale gelirken, altyapı yatırımlarına yeterli önem verilmemesi ve küresel bağımlıklarımız ciddi sorunlara yol açabilir. Ülkemizin güvenlik, sağlık ve ulaşım gibi zaruri hizmetlerinin aksamaması için ulusal bir intranet sistemine ihtiyacı tartışılmalıdır. Bu sistemin aktif hale getirilmesi acil durumlar için bir çözüm oluşturacaktır. Bunu sağlarken bireylerin insan haklarına dayanan özgürlükleri üzerindeki etkileri tartışılmalı ve koruma altına alınmalıdır. Bu şekilde hem bireysel hem de toplumsal fayda dengesi sağlanabilir.