Ev – Araç alıp satanlar dikkat! Yeni vergi paketiyle vergi cezaları ağırlaştırılıyor

Vergiye ilişkin birçok yeni düzenleme getiren vergi paketi, 16/07/2024 tarihinde TBMM’ye sevk edildi.

Vergiye ilişkin birçok yeni düzenleme getiren vergi paketi, 16/07/2024 tarihinde TBMM’ye sevk edildi. Kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldükten sonra Genel Kurul’a sevk edilecek ve Meclis tatile girmeden yasalaşacak.

Kanun teklifinde vatandaşlarımızı ilgilendiren önemli bir değişiklik de ticari kazanç elde etmek maksadıyla alım-satım faaliyetlerinde bulunanlara uygulanacak vergi cezalarının artırılması olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bilindiği üzere bir takvim yılında üçten fazla veya yıllara sari bir biçimde düzenli olarak ev-arsa veya araç alıp satanlar ve vergi dairesin nezdinde mükellefiyet tesis etmeksizin ve vergisel diğer yükümlülüklerini yerine getirmeksizin bu faaliyette bulunanlar hakkında vergi dairelerince hem vergi aslı hem de vergi ziyaı cezası tarhiyatları yapılıyor.

CEZALAR %50 ORANDA ARTIRILIYOR

İşte getirilen kanun teklifiyle vergi ziyaı cezalarının %50 oranında artırılması öngörülmekte. Madde gerekçesinde de “vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeksizin kayıt dışı faaliyette bulunmak suretiyle vergi ziyaına sebebiyet verilmesi durumunda, kesilecek vergi ziyaı cezasının %50 artırımlı uygulanması amaçlanmaktadır.” ibaresine yer veriliyor.

Dolayısıyla ev, arsa, araba gibi malların alım satım faaliyetini yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Aksi takdirde alım satım faaliyetinden elde edilen kazancın çok çok üzerinde vergi borçlarıyla karşı karşıya kalınması -bilhassa vergi cezaları bu şekilde artırıldıktan sonra- söz konusu olabilecektir.

Bu noktada şimdiye kadar yapılan alım satım faaliyetleri açısından durumun ne olacağı sorusu akıllara gelebilecektir. Ancak vergi ziyaı cezasının artırımlı uygulanması durumu, teklifin yasalaşmasından önceki alım satım faaliyetlerine etki etmeyecektir. Nitekim vergi kanunları geriye yürümez. Diğer bir deyişle TBMM’ye sevk edilen kanun teklifi yasalaşmadan önce gerçekleşen ve vergi cezası uygulanması gereken faaliyetlere artırımlı ceza uygulanamaz.

Saygılarımla,

Av. Çağrı ÜNSAL – Ankara Barosu

[email protected]