Tüm dünyanın son yıllarda en çok kullandığı uygulamalardan olan ve insanların hayatını kolaylaştırmaya yönelik hızlı çözümleri ile adından söz ettiren yapay zeka asistanı uygulamalarına bir yenisi daha ekleniyor.
Türk mühendisler tarafından büyük bir emek sarf edilen yapay zeka asistanının lansmanının yapılmasına çok az bir zaman kaldığı belirtildi. Özellikle Türk savunma sanayisinin yerli ve milli bir şekilde ilerlerken en son teknolojiye sahip olması için yaptığı çalışmalara bilinen HAVELSAN tarafından geliştirilen adı da belirlendi.
Konu ile ilgili konuşan ilgi ve İletişim Teknolojileri Ürün Mühendisi Osman Kavaf yapay zeka asistanının geliştirme süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kavaf son yıllarda büyük bir popülerlik kazanan ChatGPT furyasının ne boyutlarına ulaşabileceğini ön görerek GPT modelleri üzerinde bir yıl önce çalışmaya başladıklarını belirterek “Başta kamu ve askeri kurumların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak veri güvenliğinin sağlanması noktasında HAVELSAN'ın adım atması gerektiğini kararlaştırmıştık. Bir sene önce başlatılan proje sonunda yerli ve milli Türkçe GPT'miz hazır. İlk sürümümüzün lansmanını 1 Şubat'ta yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
YERLİ YAPAY ZEKANIN ADI NE OLACAK?
Osman Kavaf yaptığı açıklama ile geliştirilen yerli ve milli yapay zeka asistanının adını da kamuoyu ile paylaştı. "MAIN" adı verilen yerli ve milli yapay zeka asistanının insanlara ne gibi konularda yardımcı olabileceğini de belirten Kavaf “Verilmiş içeriği ve metni saniyeler içerisinde özetleyebilen bir sistemi bulunmakta. Açık kaynaklı verilerden bilgi alıp getirebiliyor. Üçüncü olarak kod yazma özelliğine sahip. Parametreleri ayarlayarak ya da komutlarınızla üzerinde değişiklikler yapabiliyorsunuz. Bu temel fonksiyonlar çeşitlendirilebilir” diyerek ilk sürümden sonra gelecek sürümlerde çok daha farklı yeteneklerin olabileceğini aktardı.
Sürecin 20 kişilik bir ekip ile birlikte yürütüldüğünü söyleyen Kavaf “Yapay zekayı hayatımızın çok çeşitli alanlarında görmeye başlayacağız. Aslında bunun altyapısını hazırlıyoruz. Globalde inanılmaz bir farkındalık var. Türkiye'de de bu farkındalık hızlı şekilde yükseldi. Bu ilk sürümümüz olacak ve ilk sürümümüzde daha çok metinlere, yazılara odaklı ilerliyoruz" diyerek sözlerine son verdi.
İlerleyen yıllarda ülkemizde yapay zeka asistanlarına yönelik çalışmaların artarak devam etmesi bekleniyor. Yapılan çalışmalar ise vatandaşlar ve özellikle gençler tarafından büyük bir heyecan ile takip ediliyor.