ODTÜ Teknokent’te çocuklarda disleksinin erken teşhis edilebilmesi için yapay zeka teknoloji geliştirildi. Buna göre analiz yapan yapay zeka okuma güçlüğü olarak bilinen disleksiyi 15 dakikada teşhis edebilecek.
Projenin Ar-Ge Direktörü Prof. Dr. Kürşat Çağıltay yaptığı açıklamasında takip teknolojisi sayesinde insanların nereye ne kadar baktığını analiz edebileceklerini ifade etti.
HERKESİN KULLANABİLECEĞİ ÜRÜN HALİNE GELDİ
Geçmişte özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler için gözle oynanan rehabilitasyon oyunları, gözle kullanılan tekerlekli sandalye gibi çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Çağıltay, son çalışmalarında ise aynı yöntemle ODTÜ Teknokent'te disleksi tanılama sistemi geliştirdiklerini ve büyük öğrenci gruplarıyla test ettiklerini ve herkesin kullanabileceği ürün haline getirdiklerini bildirdi.
Çağıltay, yapılan araştırmalara göre, Avrupa'da disleksi tanısı alan çocuk oranının yüzde 10, Türkiye'de ise binde 1'lerin altında olduğunu, bu konudaki uzman sayısının da az olduğunu ifade etti.
“MÜDAHALELER DE GECİKEBİLİYOR”
Çocukların eğitim hayatlarını başarıyla ilerletebilmesi için okumada rahat olmaları gerektiğine işaret eden Çağıltay, "Disleksi tanısı konmamış çocukların eğitim süreçlerinde yaşadığı zorluklar anlaşılamadığı için buna yönelik müdahaleler de gecikebiliyor." diye konuştu.
ERKEN MÜDAHALE EDİLEBİLECEK
Çağıltay, geliştirdikleri disleksi tanılama sisteminin, çocukların okumaları sırasında kaydettikleri göz hareketlerini yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmalarıyla değerlendirerek, hızlı şekilde geri dönüş sağladığını bildirdi.
Yapay zeka teknolojisi ile disleksi riski taşıyan çocuklara erken dönemde müdahale edilecek. Bu şekilde çocukların özellikle okulda yaşadığı öğrenme güçlüğünün en aza indirilmesi ve buna bağlı olarak başarı seviyelerinin de artması hedefleniyor.