Dünyanın en büyük sinema sektörü olarak kabul edilen Hollywood tarafından çekilen bilim kurgu filmlerinde sık sık yapay zeka işleniyor. Yapay zekanın insanlığı ele geçirme çabaları filmlere konu olurken çekilen filmlerin sektör üzerinde olumsuz bir algı yarattığı ifade edildi.
YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİ YARATIYOR!
Türkiye'nin dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girme hedefini teknoloji girişimciliğiyle hızlandırarak, yeni girişimcilik kültürü oluşturmak, desteklemek ve yaygınlaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, yapay zeka konusunda çalışmaları teşvik ederek lisans ve lisansüstü seviyede çalışmalar yürüten bireylere gerekli kriterler doğrultusunda maddi ve manevi destek sağladıklarını söyledi.
Küçükşabanoğlu, Oxford Insights'ın 2024 yılı "Yapay Zekaya Hazırlık Endeksi"nde 188 ülke arasında 53. sırada olan Türkiye'nin, IMF tarafından hazırlanan "Ülkelerin Yapay Zekaya Hazır Olma Endeksi"nde ise 50. sırada yer aldığını bildirdi.
AIPA olarak "yapay zeka" ile ilgili yaptıkları araştırmaların sonuçlarını paylaşan Küçükşabanoğlu, "Toplum, yapay zekayı doğru tanımlayamıyor. Katılımcıların yüzde 22,6'sı yapay zekaya dair 'bir fikri olmadığını' belirtirken, yüzde 21,1'inde 'Hollywood etkisi' görülüyor. Hollywood filmlerinde çizilen yapay zeka imajının oluşturduğu bu etki, zihinlerde dünyayı ele geçirme, yok etme, zarar verme ve bunu robot eliyle gerçekleştirme olarak yer ediyor. Toplum yapay zekadan korkuyor. Yapay zekadan korkma seviyesi yüzde 21,9 olarak karşımıza çıkıyor. Korkma nedenlerinin başında ise en yüksek oranla (yüzde 13,9) istihdam geliyor." ifadesini kullandı.
Açıklanan resmi verilere göre 2030 senesine kadar yapay zeka ekonomisinin 97 milyon yeni istihdam kaynağı sağlayacağı tahmin edilirken yapay zeka yüzünden işsiz kalacak olan kişilerin sayısı ise 85 milyon olarak tahmin edildi. Yapay zekadan korkan insanların en büyük korkusu ise sanıldığı gibi yapay zekanın dünyayı ele geçirmesi değil işsiz kalmak olarak öne çıkıyor.