Yapay zeka teknolojisi veri gizliliği sorunlarını arttırıyor

Yapay zeka teknolojisinin gelişmesi ile birlikte birçok alanda kolaylık sağlanırken, bazı problemler de ortaya çıkabiliyor. Bu problemlerden birisi de veri gizliliği oldu.

Yapay zeka teknolojisi veri gizliliği sorunlarını arttırıyor

Yapay zeka alanındaki gelişmeler pek çok kolaylığın yanı sıra ciddi problemleri de beraberinde getiriyor. Yapay zeka araçlarının kullanımı veri gizliliği konusunda endişeler yaratırken, bu endişeler, sadece bireylerin kişisel verileriyle sınırlı kalmayıp, devletler düzeyinde de büyük sorunlara yol açtığına işaret ediliyor. Özellikle Batılı devletler ile Çin arasında, yapay zeka uygulamaları nedeniyle veri gizliliği konusunda önemli gerilimler yaşandığı görülüyor.

Yapay zeka teknolojileri, sağlık, eğitim, finans gibi birçok sektörde yenilikçi çözümler sunarken, aynı zamanda büyük miktarda veri toplayabiliyor. Bu verilerin işlenmesi ve saklanması sırasında oluşabilecek güvenlik açıkları, kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine yol açabiliyor. Kişisel verilerin ihlali, kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık ve daha birçok sorunu beraberinde getiriyor.

DÜNYA DEVLETLERİ ARASINDAKİ REKABET ORTAMI

Özellikle ABD- Çin arasındaki yapay zeka rekabeti devam ederken bu durum da veri gizliliği yönündeki problemleri daha da arttırıyor. Google, Microsoft, IBM, Amazon ve Meta gibi büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan ABD'nin yapay zeka alanındaki AR-GE ve ürünleşme çalışmalarının dünya çapındaki liderliğini sürdürürken bu durumun ABD'nin alanda rakipsiz bir lider olduğu anlamını doğurmadığını kaydetti.

Çin'de ise Alibaba, Baidu, Tencent ve Huawei gibi teknoloji şirketlerinin yapay zeka alanındaki büyük yatırımları olduğunu ve başarılarıyla anıldığı da biliniyor.

Öte yandan ABD, Çin'in gelişimini sınırlandırmayı adeta bir güvenlik politikası olarak görürken, Donald Trump döneminde kısıtlamaların odak noktasının Çinli teknoloji devlerinin yapay zeka ve 5G teknolojileri geliştirme kapasitesini sınırlamak ve şirketlerin küresel yükselişinin önüne geçmek olduğu belirtildi.

ABD, Çin'in kapasitesini sınırlarken, kendi yarı iletken üretim kapasitesini artırmak için büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor. Konuyla ilgili Pavo Group Yönetim Kurulu Başkanı Alper Özbilen de açıklamalar yaptı. Özbilen şunları söyledi:

"Yapay zeka teknolojisi şüphesiz ki bütün dengeleri değiştirebilecek ya da halihazırdaki dengesizliği geri dönülemez hale getirecek çok önemli bir güç çarpanıdır. Yapay zekanın bugünkü önderleri muhakkak yarının şekillendiricileri olacaktır. Dolayısıyla alandaki faaliyetlerin, tüm kurum, kuruluş ve vatandaşlarıyla ulusların kaderini belirleyeceğini söylemek iddialı bir ifade olmaz. Teknolojiyi doğru biçimde anlayamamak, küresel trendler ve balonlar arasındaki ayrımı yapamamak, mevcut kabiliyet ve önceliklere bakmaksızın stratejik hedefleri tanımlı olmayan yatırımlarda bulunmak ve teknolojiye ilişkin kendi oyun planına sahip olmamak şüphesiz ulusal bir risktir."

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER