Yapay zeka ile tarımsal hastalık ve zararlıları tespit ediliyor

Akademisyen çift, tasarladıkları yapay zeka tabanlı sistemle tarımsal hastalık ve zararlıları tespit ediyor.

Yapay zeka ile tarımsal hastalık ve zararlıları tespit ediliyor

Teknolojinin gelişmesiyle beraber imkanlar da genişliyor. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan Altınok ve eşi Dr. Öğr. Üyesi Alper Altınok, geliştirdikleri yapay zekalı sistem ile tarımsal hastalık ve zararlıları tespit ediyor.

Topraksız tarım konusunda araştırma yapan akademisyen çift, yapay zeka tabanlı "Bugmapper" ismini verdikleri bir sistem geliştirdi. Web sayfası üzerinde çalışan, özellikle sera alanlarındaki hastalık ile zararlıların izlenmesi ve mücadele planlamasına yönelik geliştirilen sistem, domates güvesi, tripsler, beyaz sinekler gibi zararlılarla yapay zekayla mücadele ediyor ve hastalıkların takibini yapıyor. Bitkiler üzerinde gelişen zararlılar, seraların içine kurulan akıllı tuzaklara yapışırken, üreticilerin telefona yükledikleri mobil uygulama desteğiyle bu tuzaklar "Bugmapper" isimli yapay zeka destekli cihazla taranıyor.

Yapay zeka ile tarımsal hastalık ve zararlıları tespit ediliyor

SİSTEM DAHA GÜVENLİ GIDA ÜRETİMİNİ DESTEKLİYOR

Bugmapper adlı cihazdan bulut ortamına aktarılan veriler üzerinde yapay zeka yardımıyla gerçekleştirilen detaylı incelemelerle, tuzaklardaki zararlılar gruplara ayrılarak tek tek sayılıyor ve haritalandırılıyor. Ardından seradaki zararlılara yönelik ilaçlama diğer bitkilere yayılmadan bölgesel olarak yapılabiliyor ve aşırı zirai ilaç kullanımının önüne geçiliyor. Prof. Dr. Handan Altınok, "Sistemimiz TÜBİTAK'tan destek aldı. Yapay zeka tabanlı sistemimiz doğru ve zamanında hastalık ve zararlı kontrolü sağlayarak kimyasal kalıntı risklerini en aza indirip daha güvenli gıda üretimini destekliyor. Projemizi Kayseri, Yozgat, Afyon ve Mersin gibi illerdeki jeotermal, topraklı ve topraksız seralarda uygulamaya koyduk. Sistem, dönemsel olarak yüzde 30-50 arasında kimyasal kullanımdan tasarruf sağlatıyor" dedi.

Teknoloji ve yapay zekanın günden güne gelişmesi ile görüldüğü üzere çeşitli alanlarda verimli çalışmalar elde ediliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER