Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) bugüne kadar 15 farklı ülkeye 21 ayrı sözleşme kapsamında ürün ve hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini açıkladı.
Görgün, TUSAŞ'ın teslim ettiği 5 HÜRKUŞ eğitim uçağı, 12 ATAK taarruz helikopteri ile 75 ANKA ve AKSUNGUR insansız hava aracı sayesinde Türkiye'nin dünya sahnesinde önemli bir prestij kazandığını ifade etti.
Türk savunma sanayisinin gelmiş olduğu seviyeyi güvenlik güçlerinin harekatlarındaki başarısında, sahada ve alanda daha iyi ve net gördüklerini vurgulayan Görgün, "Lazer ve elektromanyetik silah sistemleri, otonom sistemler, siber güvenlik ve yapay zeka gibi alanlarda yaptığımız doğru strateji belirleme ve AR-GE çalışmalarımızla dünyayla rekabet etmekteyiz." dedi.
ÇALIŞMALARIMIZI KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ
Görgün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü liderliğinde, kanıtlanmış teknolojilerle dünya sahnesinde oyunun kurallarını yeniden yazdıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Uluslararası işbirliği faaliyetlerimiz ve temaslarımız sayesinde şirketlerimiz belli bir bölgeye değil dünyanın neredeyse tamamına ihracat yapabilir hale geldi. SSB olarak, 2024-2028 Stratejik Planı'mızda belirlediğimiz hedefler doğrultusunda sektörel gelişimde rekabetçiliği ve sürdürülebilirliği sağlamak, geleceğe yön verecek teknolojileri ve yetenekleri milli imkanlarla geliştirmek, kurumsal ve sektörel kapasiteyi artırmak üzere çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu kapsamda ihracat odaklı büyüme, çığır açan teknolojilere yatırım, güçlü bir tedarik ekosistemi oluşturma ve insan değerleri yaklaşımının güçlendirilmesi, önceliklerimiz arasında yer almaktadır."
TUSAŞ DÜNYA SAHNESİNDE GÜVEN KAZANDI
Bugün itibarıyla TUSAŞ'ın 15 ülkeye gerçekleştirdiği 21 ayrı kontrat kapsamında ürün ve hizmet ihracatı yaparak Türkiye'nin uluslararası alandaki itibarına önemli katkı sağladığına dikkati çeken Görgün, "Bu çerçevede 5 adet HÜRKUŞ temel eğitim uçağı, 12 adet ATAK taarruz helikopteri, 75 adet ANKA ve AKSUNGUR insansız hava aracımız dost ve müttefik ülkelere teslim edilmiştir." diye konuştu.
Görgün, savaş uçakları ve helikopter modernizasyon projeleri kapsamında da pek çok ülkeye teknoloji ve kabiliyet aktarımı sağlandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu ihracat başarıları, TUSAŞ'ın yalnızca özgün ürünleriyle değil aynı zamanda mühendislik gücü ve çözüm üretme kabiliyetiyle de dünya sahnesinde güven kazandığının en somut göstergesidir. Önümüzdeki dönemde bu ihracat rakamlarının daha da büyümesi için TUSAŞ'ın çalışmalarını kararlılıkla sürdürmesini bekliyoruz. TUSAŞ'ımızın da bu vizyonla, önümüzdeki dönemde hem teknoloji hem de organizasyon yapısı açısından yeni zirvelere ulaşacağına yürekten inanıyoruz."
Haluk Görgün, savunma sanayisinin sadece ihracat rakamlarıyla değil, geliştirilen ileri teknoloji ve güçlü tedarik zinciriyle de dünya çapında rekabetçi bir konuma geldiğine ayrıca dikkat çekti.
Sektörün 2024-2028 Stratejik Planı doğrultusunda inovasyon, ihracat ve insan kaynağına yatırım yaparak büyümeye devam edeceğini ifade etti.