Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in uzay yolculuğu başlıyor!

Ülkenin ilk astronotunu uzaya gönderilmesinin üstünden yaklaşık 4 ay geçmesinin ardından ikinci bir insanlı görev daha yapılacak. Merakla beklenen yolculuğun hazırlık süreci tamamlandı.

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in uzay yolculuğu başlıyor!

Türkiye uzay yolculuğunda kendisi için bir çağ açıp yeni bir çağ başlatan bir harekete imza atmıştı. Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonunda 22 gün geçirip ülke için yeni bir sürecin başladığının işaretini vermişti.

Görevin tamamlanmasının hemen ardından ise Alper Gezeravcı ile beraber yedek astronot olarak seçilen Tuva Cihangir Atasever'in Haziran ayında uzaya gönderileceği açıklanmıştı.

Alper Gezeravcı gibi günlerce sürmeyecek olan görev bir kaç saat içinde tamamlanacak. Atasever'in uzaya gidiş tarihi ise 8 Haziran olarak belli oldu.

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in uzay yolculuğu başlıyor!

"EĞİTİM ADIMINI BİLİMSEL MİSYONA DÖNÜŞTÜRDÜK"

Yapacağı görev öncesinde konuşan Tuva Cihangir Atasever bu uçuşun Axiom 3 görevinin bir parçası olacağını ifade etti. Atasever "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK UZAY ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA) olarak bu eğitim adımını da bilimsel misyona dönüştürdük. 7 farklı bilimsel deney seçtik. Bunların uzay aracına entegrasyonu üzerinde aylardır çalışıyoruz. Uzay uçuşumuz için hiçbir ek maliyet çıkarmadan yeni bir bilimsel misyon türetmiş olduk. Umuyorum ki bu uçuş kapsamında gerçekleştireceğimiz deneyler ülkemizdeki uzay araştırma ve çalışmalarına önemli katkı sağlayacaktır" diyerek yapılacak eğitim çalışmasını farklı bir boyuta taşıdıklarını ifade etti.

ATASEVER'DEN AZERBAYCAN JESTİ

Tuva Cihangir Atasever çıkacağı uzay misyonunda Azerbaycan'ı da gururlandıracak bir harekete imza atacaklarını ifade etti. Atasever "Benim annemin memleketi olan Azerbaycan bayrağı da Türk bayrağının hemen yanında göğsümün üzerinde yer alacak. Nasıl yeryüzünde bu iki ülkenin bayrakları yan yanaysa bu iki millet omuz omuzaysa uzay yolculuğum esnasında da yine yan yana olacaklar" diyerek dost ve kardeş ülke Azerbaycan'a da güzel bir jest yapacaklarını ifade etti.

İkinci bir Türk vatandaşının uzaya çıkması heyecanla bekleniyor. Uzay ile ilgili çalışmaların artarak ve genişleyerek sürmesi hedefleniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER