Son dönemde yapay zeka teknolojilerinde Türkiye büyük bir atılım gerçekleştirmiş, yapılan yatırımlarla ülkemizin 2025 yılında sıralamasının yükseltilmesi amaçlanmıştı. Yapılan yatırımları değerlendiren Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, amaçlarının ilk 20 içine girmek olduğunu söyledi.
TÜRKİYE YAPAY ZEKA LİGİNDE İLK 20 İÇİNE GİRMEK İSTİYOR!
Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, Türkiye'nin yapay zeka endekslerinde 40'lı sıralarda bulunduğunu belirterek, "Atılan adımlar artırılırsa 2025 yılı Türkiye için ilk 20'ye girme dönemi olabilir." dedi.
Küçükşabanoğlu, son dönemde yapay zeka alanında yaşanan gelişmeler ve 2025 öngörülerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Yapay zeka alanında son 5 yılda dünyada ve Türkiye'de önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Küçükşabanoğlu, özellikle gelişmiş ülkelerin bu konuyu ana gündemlerine aldıklarını söyledi.
Küçükşabanoğlu, söz konusu teknolojiye ülkelerin ekonomik açıdan baktıklarına işaret ederek, "Çünkü dünyada yapay zeka 2030'a kadar yaklaşık 15,7 trilyon dolarlık ekonomik hacim yaratacak. Özellikle gelişmiş ülkeler buradan payını alıp ekonomilerini güçlendirmek istiyorlar." diye konuştu.
Yapay zekanın güvenlik açısından da önemli olduğunu vurgulayan Küçükşabanoğlu, "siber savaşların" konuşulduğu bir dönemden geçildiğini ve ülkelerin bu teknolojiyi kullanarak güvenliklerini sağlamak istediklerini dile getirdi.
Küçükşabanoğlu, özellikle ABD ile Çin'in söz konusu alanda çekiştiğini, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ciddi adımlar attığını, Birleşik Krallık ve Singapur'un da girişimlerde bulunduğunu anlattı.
Yapay zekanın avantajları kadar dezavantajları da olduğunu belirten Küçükşabanoğlu, deepfake teknolojisine dikkat çekerek regülasyonların acil olarak çıkartılması gerektiğini ifade etti. 2025 yılında yapay zekanın mahremiyet problemlerinin daha fazla hissedileceği belirtilirek devletlerin yasa tekliflerine ağırlık vermeleri bekleniyor.