Türkiye, Antarktika'da kurulacak Kutup Araştırmaları Üssü ile bilimsel çalışmalarına yeni bir ivme kazandıracak.
Türkiye'nin sanayi ve teknolojiye dayalı dış ilişkilerini güçlendirmesi, küresel ölçekte rekabet edebilirliğini artırıyor. Sanayi ve teknoloji diplomasi politikaları, özellikle 4. sanayi devrimi ve ikiz dönüşüme adapte olma çabalarında büyük önem taşıyor.
Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı himayesinde 2017'den itibaren yürütülen kutup araştırmaları da bilim insanlarının araştırmalarına öncü oluyor. Bu çalışmalar, ulusal çapta kutup bölgeleri farkındalığı oluşturuyor ve uluslararası arenada Türkiye'nin temsiliyetini güçlendiriyor.
ANTARTİKA'YA TOPLAMDA 10 SEFER DÜZENLENECEK
Türkiye'nin beyaz kıtada "Antarktika Kutup Araştırmaları Üssü" kurması için Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı ve Antarktika Çevre Koruma Komitesine üs tasarımı ve kapsamlı ÇED raporu taslağı sunuldu ve süreç olumlu tamamlandı.
Azami 50 kişi kapasiteli, 3 ana bölümden oluşan Antarktika Kutup Araştırmaları Üssü'nün, yenilenebilir enerji kaynaklarını öncelikli olarak kullanan bir sistemle tasarlanması ve modüler yapısıyla hızlı şekilde inşa edilmesi planlanıyor.
Türkiye, 2025-2026 döneminde Antarktika'ya 10. seferini gerçekleştirecek.
Kurulacak üs, Türkiye’nin kutup bölgelerindeki bilimsel çalışmalarına ev sahipliği yapacak. Buna ek olarak ülkemiz, Antarktika’daki varlığını kalıcı hale getirmeye hazırlanıyor.