Dünyada savaşlar artık başka bir alana evrilirken teknolojik gelişmeler ülkelerin kaderini belirleyecek gibi görünüyor. Türkiye bu alanda elini güçlendirmek için çok sayıda yatırıma imza atarken yerli ve milli savunma sanayisi projeleri öne çıkmıştı. Bir başka gelişmede robot köpekler olarak öne çıkmıştı. Türkiye'de silahlı robot köpekler orduda görev almaya hazırlanıyor.
SİLAHLI ROBOT KÖPEKLER İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!
Dünya genelinde teknolojik gelişmeler hızla ilerlerken robotlar, muharebe alanlarında da önemli roller üstlenmeye başladı. Yapay zeka destekli sistemler, güçlü donanımlar ve otonom hareket kabiliyetleriyle donatılan robotlar, muharebe ortamında sadece lojistik ve keşif amaçlı değil, doğrudan çatışmalara katılacak seviyede kritik görevler üstleniyor. Özellikle silah sistemlerinin robotlara entegre edilmesiyle bu makineler birer "uzuv" gibi silahları etkili ve hızlı şekilde kullanabiliyor.
Robotların muharebe alanındaki kullanımı birçok ülke ve savunma şirketinin stratejik planlarında önemli bir yer ediniyor. İnsansız sistemlerin, düşman hatlarını koruyarak veya doğrudan düşman bölgelerine sızarak insan kayıplarını en aza indirecek şekilde görev yapması, askeri stratejilerde yeni bir paradigma yaratıyor. Türkiye de bu teknolojik dönüşümde adımlarını hızlandırarak, robotların savaş alanında etkin kullanılması konusunda çalışmalar yürütüyor.
Robotların silahlandırılması, yüksek risk taşıyan operasyonlarda insan kayıplarını en aza indirerek askeri birliklerin hedeflerine ulaşmasını sağlıyor. Özellikle düşman hattına yakın bölgelerde devriye görevi üstlenen, tehdit unsurlarını analiz eden ve gerektiğinde doğrudan müdahalede bulunabilen robotlar, askeri stratejilerde önemli bir etki yaratıyor.
Bu teknolojinin Türkiye'deki örneklerinden biri Quad Robotics ve Savhatek işbirliğiyle geliştirildi. Savhatek’in Antalya’da ürettiği, uzaktan kumandalı ve hafif silah kulesi, robot köpeklerin üzerine monte edilerek hem keşif yapabilen hem de hedeflere karşı doğrudan müdahale edebilen bir yapı oluşturuldu. Bu kulelerin, şehir içi savaşlar olarak da bilinen meskun mahal muharebelerinde etkin görev yapabilmesi, muharebe sahasında önemli avantaj sağlıyor. 7,62 ve 5,56 kalibre silahlarla donatılmış robot köpekler, 400 metreye kadar etkili menzile sahip, 25 ile 600 metre mesafeden gövde hedeflerine nokta atışı yapabiliyor.
Teknolojide yaşanan gelişmeler başdöndürücü bir hızla ilerlemeye devam ederken robot köpekler orduların envanterleri için büyük önem kazanmışlardı. Özellikle de silahlı robot köpeklerin zorlu arazilerde ve koşullarda da görev yapabilmeleri ve insan kaybını azaltmaları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bu teknolojinin kullanılması da büyük önem kazanmıştı.