Tüm dünyayı etkileyecek: Şiddetli güneş fırtınası tüm hafta sürecek!

Tüm dünyayı etkilemesi beklenen güneş fırtınası hakkında son dakika açıklaması ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi tarafından yapıldı. Merkez tüm yetkilileri uyardı!

Tüm dünyayı etkileyecek: Şiddetli güneş fırtınası tüm hafta sürecek!

Güneşte geride bıraktığımız Mayıs ayı boyunca son 20 senenin en güçlü jeomanyetik fırtınaları yaşanmış, kutuplardan uzak bölgelerde dahi gökyüzünde renkli ışıklar görülmüştü. Güneşten kopan dev plazma topu dünyaya ulaşırken bugünden itibaren tüm dünyayı etkileyecek şiddetli bir manyetik fırtına yaşanacak. Manyetik alan ve plazma topunun dünyaya çarpmasının ardından auroralar oluşabileceği ifade edildi.

MANYETİK ALAN VE PLAZMA TOPU DÜNYAYA ULAŞTI !

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi’nden Shawn Dahl, "Mevcut beklenti, fırtınanın sabah veya öğle saatlerinde, Doğu Zaman Dilimi'nde etkisini göstereceği ve bir sonraki güne kadar sürebileceği yönünde" dedi. Uzmanlar dünyaya G4 seviyesinde bir jeomanyetik fırtına uyarısı yaptı.

CME'ler Dünya'nın manyetosferine çarptığında, jeomanyetik fırtınalar oluşuyor. Bu fırtınalar, Dünya yörüngesindeki uyduları bozabilir ve radyo sinyalleri ile GPS sistemlerinde aksamalara neden olabilir. Ayrıca elektrik şebekelerinde kesintilere yol açabilir.

Hatırlanacağı üzere 2003 senesinde yaşanan doğa olayı sonrasında özellikle de fırtınanın etkilediği ülkelerde GPS sistemleri çökmüş, İsveç'te elektik sisteminde sorunlar yaşanmış ve Güney Afrika enerji alt yapısı hasar almıştı. Bu seferde uydu sistemleri için uyarı yapılırken uydu sistemlerinde yeni ayarlamalara ihtiyaç duyulabileceği ifade edildi.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER