TÜBİTAK uzaya olan ilgiyi artıracak projeler hazırlıyor

TÜBİTAK UZAY, son dönemdeki bilim ve teknoloji alanında gelişmelerle birlikte Türk halkının uzaya yönelik ilgisini artıracak projeler hazırlıyor.

TÜBİTAK uzaya olan ilgiyi artıracak projeler hazırlıyor

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) Müdürü Mehmet Nefes, kurumun uzaya yönelik hazırlanan projeler ve geliştirilen teknolojilerle ilgili verdi. Nefes, kurumun yer gözlem ve haberleşme uydu teknolojilerini geliştirmek ve bilimsel uzay misyonlarını yürütmek üzere çalıştığını kaydetti.

İKİNCİ ASTRONOT ATASEVER’İN YOLCULUĞU TÜBİTAK UZAY’A EMANET

Milli Uzay Programı'ndaki hedefler doğrultusunda AR-GE çalışmalarına devam ettiklerine dikkat çeken Mehmet Nefes, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilmesi ve deney süreçlerini TÜBİTAK UZAY çalışanlarının yönettiğini bildirdi. Nefes, ülkenin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in 8 Haziran'da yapacağı "Yörünge Altı Araştırma Uçuşu"nu da kendilerinin koordine edeceği bilgisini verdi.

Nefes, TÜBİTAK UZAY'ın uydu alanında yetkin bir kurum olduğuna dikkati çekerek, BİLSAT ile başladıkları uzay çalışmalarına RASAT, GÖKTÜRK-2 ve İMECE ile devam ettiklerini, her projede yerlilik oranını ve teknolojik kapasitelerini bir adım ileriye taşıdıklarını söyledi.

Türkiye'deki yerel firmalar arasında ciddi bir işbirliği olduğunu ve bu sayede İMECE uydusunun adı gibi imece usulü ortaya çıktığını vurgulayan Nefes, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Uydumuz şu an gayet başarılı biçimde operasyonlarına devam ediyor. Uydu Yer İstasyonu'muzdan şu an yörüngede kabul testleri sürecini yönetiyoruz ve yakın zamanda da asıl kullanıcısı olan Türk Hava Kuvvetlerine teslim edeceğiz. Haberleşme uydularıyla ilgili çalışmalar da yapıyoruz. 2014'te çalışmaları başlatılan Türksat 6A'nın ana yüklenicisiyiz. TUSAŞ, ASELSAN ve CTech firmalarıyla beraber, aslında Türkiye'nin en büyük AR-GE projesini üstlendik. Uyduyu 4 Haziran'da ABD'ye göndereceğiz. 8-13 Temmuz haftası içinde eğer hava durumu ve diğer şartlar elverirse uyduyu fırlatmayı planlıyoruz."

TÜBİTAK uzaya olan ilgiyi artıracak projeler hazırlıyor

YENİ HEDEF AY’A ULAŞMAK

Nefes, yeni hedeflerinin Ay'a ulaşmak olduğunu kaydetti. Ay Projesi kapsamında 2026'da Ay ile ilk teması kurması planlanan uzay aracının tasarım ve üretim sürecinin de kendi ekiplerince yapılacağı bilgisini veren Nefes, yer gözlem ve haberleşme uydularından edindikleri tecrübeleri bu projeye taşıdıklarını anlattı.

Mehmet Nefes, şunları söyledi:

"Ay aracında kullandığımız görev bilgisayarının mimarisi Türksat 6A ile İMECE'dekine yakın ama o projenin spesifik ihtiyaçlarını giderecek şekilde dizayn edilmiş durumda. TÜBİTAK UZAY olarak, uydularımızı planlıyor, tasarlıyor, üretiyor ve hatta son kullanıcıya devretmeden önce bir süre işletiyoruz. Yani uzayın her katmanından faydalanarak ülkemizin bu alandaki ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Bugüne kadar ürettiğimiz, uzaya gönderdiğimiz ve halihazırda yürüttüğümüz projeler için geliştirdiğimiz teknolojilerin bizi Ay'a taşıdığı günlere de şahitlik edeceğiz. Bize destek verilirse gerekeni yaparız. Uzayla ilgili her ihtiyacı karşılayacak, her problemi çözebilecek potansiyelimiz var. Türkiye'nin uzay alanında neye ihtiyacı varsa çözümün aranacağı adres burası."

Nefes, uzayda sürdürülebilir şekilde var olmak gerektiğini, tek seferlik başarılar ve projelerin artık çok geçerli olmadığını ifade etti.

UZAYA OLAN İLGİNİN DAHA DA ARTMASI HEDEFLENİYOR

TÜBİTAK UZAY Müdürü Mehmet Nefes, projelerini nitelikli insan kaynağıyla yaptıklarını ve mühendis, teknisyen, uzman gibi nitelikli insan kaynağına ihtiyaçları olduğunu dile getirirken, uzaya olan ilginin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:

"Yeni projelerde yer almak isteyen gençlerimizin talepleri arttı. TÜBİTAK UZAY olarak genç mühendislerimize projelerimizde yer vermeye ve onların dinamizminden faydalanmaya çalışıyoruz. Özel sektör ve üniversitelerin uydu projelerine de destekler veriyoruz. Uzay ekosistemindeki özel firmalarımız testlerini ya da bazı üretim çalışmalarını burada gerçekleştiriyor. Biz de onlara talep etmeleri durumunda gerekli desteği veriyoruz.”

Nefes, destekler kapsamında şirketlerinin ya da üniversitenin bir uzay projesi olduğu zaman seve seve tesislerimizde üretim, danışmanlık, eğitim, test gibi konularda kendilerine destek vermekten memnuniyet duyacaklarına dikkat çekti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER