Telefonlarda Karanlık Mod ne kadar pil tasarrufu yapıyor?

Telefonların pil performansı oldukça önemsenen bir konu olmaya devam ediyor. Karanlık Mod ile telefon kullanımı yapmak pil tasarrufu sağlıyor mu?

Telefonlarda Karanlık Mod ne kadar pil tasarrufu yapıyor?

Akıllı telefonlar artık hayatımızın bir parçası haline geldi. İnsanlar her türlü işlemlerini bu akıllı telefonlar ile yapıyorlar. Özellikle de sosyal medya kullanımı ile akıllı telefonlar için şarj dayanmaz hale geliyor. Herkes şarj kablosu ile gezmeye başlarken farklı alternatif yöntemlere yönelmek de mümkün olabiliyor.

KARANLIK MOD NEDİR?

Karanlık Mod telefonların bir çalışma yöntemidir. Karanlık Mod etkinleştirildiğinde akıllı telefonların arka planı siyah ve karanlık renklere dönüşüyor. Bunun pil üzerindeki etkisi ise pek de bilinmiyor. Mantıken ekranı karartıp daha az enerji harcaması sağlanıyor. Ekran parlaklığı azalınca pilden harcanan güç de daha az olacağı düşünülüyor. Bunun bu şekilde olup olmadığına dair test yapıldı.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI AÇIKLANDI!

Purdue Üniversitesi’nden araştırmacılar bu karanlık mod meselesi hakkında bir araştırma yaptılar. Akıllı telefonlarda en çok kullanılan programlar ve uygulamalar kullanılarak bir test gerçekleştirildi. Parlaklık seviyeleri incelenerek bunun pil üzerindeki etkileri ölçüldü.

OLED veya AMOLED bir ekrana sahip akıllı telefonlar maksimum ekran parlaklığı ile kullanılıyorsa pilin yüzde 44’ü ile yüzde 73’ü bu çok kullanılan programlarla tükeniyor. Karanlık moda geçiş yapıldığında ise yüzde 42 oranında tasarruf sağlanıyor.

Ekran parlaklığını yüzde 50 ayarda kullananlar karanlık mod ile yüzde 9 oranında tasarruf edebiliyorlar. Ekran parlaklığı eğer yüzde 30 olarak kullanılırsa karanlık mod ile sadece yüzde 3 tasarruf elde edilebiliyor.

Araştırmadan çıkan sonuca göre yüzde 100 ekran parlaklığı ile cihazlarını kullananlar için karanlık mod pil tasarrufu sağlıyor. Ancak ekran parlaklığını düşük ayarda kullananlarda karanlık modun pil tüketiminde etkisi çok sınırlı kalıyor.

SONRAKİ HABER