Teknolojinin gelişmesinin giderek artması ile son dönemlerde insanlar üzerinde fayda sağladığı gibi zarar da verdiği görülüyor. Bu zararların başında gelen sorunlardan biri de ekran bağımlılığı. İlgili uzmanlar bu sorunun çocukların yanı sıra yetişkinlerde görev ve sorumluluk aksatmalarında önemli bir problem yarattığını ortaya koyuyor.
Konu ile ilgili Dr. Öğretim Üyesi Serdar Ay, “Gece uykusundan hemen önce veya sabah uyanır uyanmaz ilk iş cep telefonunuza bakıyor, WhatsApp mesajlarını, güncel son haberleri veya diğer paylaşımları kontrol etmeyi alışkanlık haline getirdiyseniz, şarjınız bittiğinde ya da kapsama alanı dışında kaldığınızda yoğun stres, üzüntü ve yoksunluk hissediyorsanız nomofobi yani ekran bağımlısı olmuş olabilirsiniz.” ifadelerinde bulundu.
Yavaş öğrenme ve konuşma geriliği
Serdar Ay, her mevsimde açık hava aktiviteleri ve sosyalleşme konusunda çeşitli imkanlar bulunduğunu, çocukların ekran karşısında saatlerce vakit geçirerek aile ve çevre ilişkilerini olumsuz etkilediği konusunda aileleri eleştirdiğini belirterek, “Küçük çocukların yemek yemelerini kolaylaştırmak veya dost ortamlarında çocukları meşgul etmek için ebeveynlerin çocuklara cep telefonu ve tablet gibi dijital materyaller vermeleri, çocuklarda ekran bağımlılığının başlangıcı oluyor. Kullanım arttıkça da dış dünyaya odaklanma sorunu ortaya çıkıveriyor. Bunun da çocuğun öğrenmesinde ve zihinsel gelişiminde yavaşlık, adaptasyon güçlükleri, konuşma dahil iletişim yeteneklerinde, sosyalleşme süreçlerinde ve fiziksel gelişiminde gecikme, göz ve duruş bozuklukları gibi sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor.” açıklamalarını yaparak dikkat edilmesi gereken bu konuda önemli tespitlere yer verdi.