SpaceX uzaya gönderdiği güçlendirici roketi havada yakalamayı başardı

ABD’li uzay teknolojisi şirketi SpaceX, Starship roketi için son 18 ay içerisinde 5 defa deneme fırlatışı yaptı. Bu deneme fırlatışlarının sonuncusunu bugün gerçekleşti ve misyon başarı ile tamamlandı.

SpaceX uzaya gönderdiği güçlendirici roketi havada yakalamayı başardı

ABD’li dev şirket SpaceX’in uzay alanında çalışmaları hız kesmiyor. Starship roketi için denemeleri sürdüren şirket bugün 5. denemesini yaptı. Yaklaşık 1,5 yıl içerisinde bu roketi 5 defa fırlatan SpaceX bunların tamamında başarılı oldu. Yapılan 5. deneme fırlatışının ise özel bir anlamı bulunuyor.

Son fırlatmada uzaya giden ve geri dönen Super Heavy güçlendirici roketi havada yakalandı. Daha önce uygulanan sistemlerde bu roket yer yüzüne iniyordu. Mechazilla adındaki mekanik kollat kullanılarak bu güçlendirici roket ilk defa havada yakalandı.

ABD'li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, Starship roketiyle 18 ay içindeki 5'inci deneme fırlatışını başarıyla tamamladı. Dünya'ya geri dönen Super Heavy güçlendirici roketi, ilk kez kullanılan Mechazilla adındaki mekanik kollarla havada yakalandı.

ABD'li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, Starship roketiyle 18 ay içindeki 5'inci deneme fırlatışını başarılı bir şekilde bu sabah tamamladı. Elon Musk'ın havacılık ve uzay şirketi SpaceX'ın ABD'nin Teksas eyaletindeki Brownsville kenti yakınlarından bugün yerel saatle 08.25'te gerçekleştirilen fırlatma ile Super Heavy güçlendirici roketinin Starship'i atmosfere başarılı bir şekilde çıkardığı belirtildi.

Yapılan açıklamada, fırlatmanın ardından dünyaya geri dönen ve fırlatma rampasına yavaşça alçalan Super Heavy güçlendiricisinin saat 08.30'da Mechazilla adındaki iki mekanik kol tarafından başarılı bir şekilde havada yakalandığı belirtildi. Yaklaşık bir saat süren süreç, Starship roketinin saat 09.30'da Hint Okyanusu'na başarılı bir iniş gerçekleştirmesiyle tamamlandı.

SpaceX, bu fırlatmanın birincil hedeflerinin, “Süper Heavy güçlendiriciyi yakalamak ve Starship'in Hint Okyanusu'na planlanan şekilde iniş yapmasını sağlamak” olduğunu belirtti. Şirket, bu başarının Musk'ın “insanlığın uzaya erişim kabiliyetinde devrime yol açma” vizyonunun önemli bir adımı olduğunu vurguladı.

“Bugün, hayatı çok gezegenli hale getirme yolunda büyük bir adım attık”

SpaceX CEO'su Elon Musk, Starship'in başarılı geri dönüşü sonrası sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, “Bugün, hayatı çok gezegenli hale getirme yolunda büyük bir adım attık” dedi. Musk, bu başarılı fırlatmayı ve roketin tekrar kullanılabilirliğinin sağlanmasını, insanlığın Mars'a ve diğer gezegenlere ulaşma vizyonunun gerçekleşmesi için kritik bir aşama olarak değerlendirdi.

Elde edilen başarının uzaya yönelik çalışmalar için çok büyük bir önemi bulunuyor. Bu başarı uzayda daha uzak mesafelere gidilebileceğini de ortaya koyuyor. Uzay yolculuklarının önünü açacak olan bu gelişme uzay teknolojisi ile ilgilenenleri oldukça heyecanlandırdı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER