Teknolojik çalışmalarına tüm hızı ile devam eden ODTÜ'lü araştırmacılar şarj sürelerini uzatacak yeni bir keşif üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Üzerinde çalışılan aygıt sayesinde cep telefonlarının şarj süresi bir yıla kadar uzatılabilecek. Geliştirilen projeye "MEMS Nöristör" ismi verildi. Proje ODTÜ Teknoloji Transfer Ofisince tarafından yürütülüyor.
ODTÜ'LÜ MÜHENDİSLERDEN BÜYÜK BAŞARI!
ODTÜ'lü araştırmacıların, insan beynindeki hafıza ve işlem birimlerinin birbirine entegre olmasından yola çıkarak geliştirdiği mikroelektromekanik sistemli (MEMS) nöristör aygıtı, cep telefonlarının şarj süresini bir yıla çıkarmayı hedefliyor.
ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Bayram ve aynı bölümde araştırma görevlisi olan Berre Vize, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen üniversitenin ULTRAMEMS Araştırma Laboratuvarı'nda geliştirdikleri "MEMS Nöristör" isimli projelerine ilişkin bilgi verdi.
Bayram, 4 yılda geliştirdikleri, elektronik cihazların insan beynine benzer şekilde bilgi işleyebilmesini sağlayan "nöromorfik işlemci bileşeni aygıtı MEMS nöristörü"nün patent başvuru sürecinin, ODTÜ Teknoloji Transfer Ofisince yürütüldüğünü ifade etti.
Yaptıkları literatür araştırmalarında, beyin hücreleri ile yüksek enerji verimliliği sağlayan sistemler arasında benzerlik olduğunu gözlemlemelerinin ardından projeye başladıklarını anlatan Bayram, aygıtın şu an yerleşik üretim süreçleriyle tamamen uyumlu olduğunu böylece küresel firmalar tarafından hızlı bir şekilde ürüne dönüştürülebileceğini söyledi.
Enerji tüketimini çok aza çekecek olan çalışma yakından takip edilirken söz konusu projenin kişisel verileri koruma konusunda da fayda sağlayacağı ifade edildi. Enerji tüketiminin azalması ile soğutma sorunlarının da sona ereceği belirtilirken üzerinde çalışılan sistemin hayata geçirilmesi büyük bir devrim olarak nitelendiriliyor.