Alman Welt gazetesinin “Avrupa’nın filosundan üç kat büyük mü?” başlıklı analizinde, ABD'nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan uydu ile Türkiye’nin kendi navigasyon uydu ağını kurmayı hedeflediği ifade edildi. Haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bağımsız bir Türk navigasyon sistemi oluşturma planına değinilerek, bu sistemin ABD’nin GPS, Avrupa’nın Galileo, Rusya’nın Glonass, Çin’in BeiDou ve Japonya’nın QZSS ağlarına rakip ya da tamamlayıcı bir yapı olabileceği belirtildi.
TÜRKİYE'NİN HEDEFİ UZAYDA DA BAĞIMSIZLIK KAZANMAK
Türkiye’nin bir sonraki hedefinin, savunma ve havacılık sanayisinde olduğu gibi uzayda da daha fazla bağımsızlık kazanmak, ürün çeşitliliğini artırmak ve ihracatta öncü bir ülke konumuna gelmek olduğu vurgulandı.
Haberde ayrıca Türkiye’nin insansız hava araçlarıyla bu başarıyı şimdiden elde ettiği ifade edildi.
Fergani Uzay’ın, drone üreticisi Baykar Grubu’na bağlı olduğu ve Baykar’ın ürettiği insansız hava araçlarının Ukrayna’da Rus tanklarına karşı kayda değer başarılara imza attığı da haberde yer aldı.
Analiz, Türkiye’nin uzay planlarının oldukça iddialı olduğuna ve bu alanda şimdiden önemli ilerlemeler kaydettiğine dikkat çekerken, NATO üyesi Türkiye’nin uzay çalışmalarının askeri uzmanlar tarafından yakından izlendiği bilgisine yer verdi.
GÜNDE 15 KEZ DÜNYA TURU ATACAK
Fergani mühendislerinin uzmanlığıyla tamamen milli imkanlarla geliştirilen FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesi'nde (LEO) yaklaşık 510 kilometre irtifada ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Milli uydu yörüngede 7,6 km/saniye hızla hareket ederek bir günde yaklaşık 15 kez dünya turu atacak.
Üç yedekli uçuş bilgisayarıyla donatılan FGN-100-d1 uydusunun, yörüngede operasyonel görevler, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişimi yeteneklerini başarıyla test etmesi hedefleniyor.
Fergani Uzay’ın mühendislik ekibi, proje geliştirme sürecinde kritik görev aviyonik sistemlerini, yerli yazılım entegrasyonunu, yeşil itki teknolojisiyle çalışan motoru ve yapısal tasarım unsurlarını başarıyla test ederek önemli bir aşamayı geride bıraktı.
Bu proje, Türkiye’nin uzay ekosistemini ve uzay teknolojilerindeki kapasitesini güçlendirerek ileri taşımayı amaçlıyor.