Microsoft, Windows güncellemeleri için kullanıcılardan ücret alacak!

Microsoft’un işletim sistemi güncellemeleri için kullanıcılardan ücret almaya başlayacağı iddiası gündeme bomba gibi düştü.

Microsoft, Windows güncellemeleri için kullanıcılardan ücret alacak!

Dünyada işletim sistemleri uygulamalarında neredeyse tekel olmuş olan Microsoft enteresan bir karar aldı. Windows sistemleri ile milyarlarca cihazla kurulu olan uygulamaların güncellemelerinin büyük bir önemi bulunuyor. Bu güncellemeler sistemlerin hem daha aktif bir şekilde çalışmasını hem de tespit edilen güvenlik açıklarının kapanmasını sağlıyor. Ücretsiz bir şekilde yapılan güncellemelerde ücretli bir döneme geçiş yapılacağı bildirildi.

GÜNCELLEME ALMAK İSTEYEN PARASINI ÖDEYECEK

Windows için güncelleme almak isteyen kullanıcıların Microsoft’a ücret ödemek zorunda kalacakları iddiası çok büyük bir yankı uyandırdı. Esasında bu bir iddianın çok daha ötesinde bir durum. Zira açıklama bizzat Microsoft tarafından yapılmış durumda. Yani güncellemelerin ücretli olacağına dair durum bir iddiayı aşmış halde bulunuyor. Lakin bunun sınırları bulunuyor. Bu sınırlar ise uygulanacak ücret politikasının detaylarını oluşturacak.

DESTEK SÜRESİ DOLAN SİSTEMLER İÇİN GEÇERLİ OLACAK

Microsoft yaptığı açıklama ile Windows 10 için destek süresinin bir müddet sonra dolacağını duyurdu. Yasal olarak bu sürenin sonunda firmanın kullanıcılara destek verme yükümlülüğü bulunmuyor. 14 Ekim 2025 tarihinden itibaren bu desteği alarak güncellemeleri yüklemek isteyenler ücretini ödemek durumunda kalacaklar.

Uygulanacak olan ücret politikası da belli oldu. Buna göre ilk yıl için kullanıcılar güncellemeleri almak istiyorlar ise 61 dolar tutarında ödeme yapmaları gerekecek. İkinci yıl bu ücret iki katına ve üçüncü yıl ise dört katına çıkacak. 3 yıllık bir çalışmada Microsoft müşterilerde 427 dolarlık bir ücret talep edecek.

Microsoft’un bu uygulamaya eski Windows sürümleri yerine kullanıcıların yeni sürümlere geçmelerini teşvik etmek için devreye aldığı konuşuluyor.

Öte yandan bu uygulama sadece ticari müşterileri kapsayacak.

SONRAKİ HABER