Mars'ın yeni renkli haritası paylaşıldı

Bilim insanları uzun bir süredir Kızıl Gezegen olarak tanımladığımız Mars ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. Mars’ın şimdiye kadarki en renkli ve en yüksek çözünürlüklü haritası yayınlandı.

Mars'ın yeni renkli haritası paylaşıldı

Çin’de görevde olan Tianwen-1’in elde ettiği görüntüler Mars’ın yeni yüksek çözünürlüklü ve renkli Mars haritasını oluşturdu.

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ MARS FOTOĞRAFI

Çin’in aracı olan Tianwen-1 2020 yılının Temmuz ayında Mars’a iniş yaptı. Bölgedeki atmosfer ve su izlerini araştırması planlanan araç çok ilginç bir görüntü elde etti. Mars’ın şimdiye kadar elde etmiş olduğu en yüksek çözünürlüklü Mars haritasını çıkardı. Bu keşif açısından önemli verilerin elde edilmesine yardımcı olacak.

6 FARKLI DONANIMI VAR

Tianwen-1’in görevinde araç 6 farklı donanıma sahip. İniş aracı, yörünge aracı, 2 kamera, bir remote kamera ve yüzey aracı. Yörünge aracı Mars’a indiği günden bu yana aracın sayısız görüntü çekmesine yardımcı oldu.

Mars'ın yeni renkli haritası paylaşıldı

KÜRESEL RENKLİ HARİTA OLUŞTU

Tianwen-1’in çekmiş olduğu son görüntüler şu anda mekânsal çözünürlüğe sahip olan küresel renkli haritaya dönüştü. Bu harita Mars’ın en yüksek çözünürlüklü haritasını oluşturdu. Daha önce elde edilen görüntülerle de bir harita paylaşımı yapılmıştı. Ancak mekânsal çözünürlük açısından en başarılı harita şu anda ele geçen harita oldu.

14.757 GÖRÜNTÜ KULLANILDI

Daha önce oluşturulan MGS MOC-WA Atlas Mozaik haritasının 232 metre/piksel çözünürlükte bir harita oluşturduğu bilinirken Tianwen-1 yörünge aracı şu anda 57 ile 197 metre arasında değişen çözünürlükte bir harita oluşturdu. Toplamda 14.757 görüntü kullanıldığı biliniyor.

Bu haritanın gelecekteki zamanda olası projelerde fayda sağlaması amaçlanıyor. NASA ve Çin 2030 – 2040 yılları arasında Mars’a mürettebatlı görevler planlıyor. Harita bu noktada yardımcı olabilir.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER