Kullanılmış ürünlerin bilgi sistemine kaydedilmesi zorunlu oldu

Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik değiştirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında kullanılmış ürünlerin bilgi sistemine kaydedilmesi zorunlu oldu.

Kullanılmış ürünlerin bilgi sistemine kaydedilmesi zorunlu oldu

Ticaret Bakanlığı yeni düzenlemelere tüm hızı ile devam ederken bunlardan biri de yenilenmiş ürünlerin satışı hakkında gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı yazılı açıklama yaparak yenilenmiş ürünlerin belirlenen standartlara sahip olması için bazı yeni kriterleri uygulamaya aldığını açıkladı. Yapılan yenilikler ile yenilenmiş ürünlerin belirli bir standartın üzerinde tutulması amaçlanıyor.

YENİLENMİŞ ÜRÜNLERE YENİ STANDART AYARI!

Ticaret Bakanlığı Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik’te değişikliğe gitti. Yönetmelikte değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, yenilenmiş ürünlerin belirlenen standartlara uygun olarak yaygınlaşması hedefleniyor.

Yapılan yeni düzenleme ile yenileme merkezlerine şubelerinin yanı sıra yenileme yetkisi verecekleri ticari işletmeler aracılığıyla da yenileme yapma imkanı tanınıyor. Böylece yenileme hizmeti sunacak TSE hizmet yeterlilik belgesi sahibi hizmet noktası ağının genişletilmesi amaçlanıyor.

Yenilenme yetkisi suistimallerine karşı koruyucu tedbirler getirildiği kaydedilen açıklamada, “Söz konusu yeni düzenleme uyarınca yenileme yetkisi verilen ticari işletmenin bu yetkiyi başka işletmelere devretmesi kesin olarak yasaklanarak, yenileme hizmetinin yalnızca yetkin işletmelerce sunulması sağlanmaktadır. Hukuki aykırılıklar için adil, ölçülü, gerekli ve orantılı yaptırımlar öngörülmektedir.

Daha önceki düzenlemede aykırılık halinde yalnızca yenileme merkezinin yetki belgesinin iptaline yönelik bir yaptırıma yer verilmişken, yeni düzenleme uyarınca belge iptalinin yanı sıra ihlalin niteliğine göre belgenin 6 aya kadar askıya alınması yaptırımı getirilerek, mevcut yaptırımlar ihlale uygun olarak kademeli hale getirilmekte, böylelikle hem sektörün, hem de tüketicilerin menfaatine hizmet edecek bir ticari atmosferin oluşmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir” ifadeleri yer aldı.

Yeni yönetmelik kapsamında kullanılmış ürünler kayıt altına alınacak. Elektronik kimlik bilgisi bulunan ürünlerin tamamı Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulacak olan bilgi sistemine kayıt edilecek. Kayıt işlemi zorunlu olacak. Böylelikle tüketiciler korunurken sektörün sağlıklı bir şekilde büyümesi sağlanacak.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER