Katalog suçlar nedir, kimleri kapsar, içeriği nelerdir?

Yeni güne damga vuran Türkiye'de Instagram'a erişim olayı yurt dışında da büyük ses getirdi. Sadece erişim engeli açıklanan fakat nedeni belirtilmeyen karar ile ilgili yeni bir bilgi daha geldi.

Katalog suçlar nedir, kimleri kapsar, içeriği nelerdir?

Defalarca sosyal medya uygulamalarının erişime kapanması sonrasında en çok merak edilen husus böyle bir karara neyin sebep olduğu oldu. Dünyanın ve ülkemizde binlerce insan tarafından kullanılan Instagram'ın kapatılmasının ardında neyin yattığı belli oldu.

MERAK EDİLEN BİLGİ GELDİ

Devletin bu konuda yetkili kurumu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yeni bir bilgilendirme yaparak Instagram'ı neden kapattıklarını bildirdi. Ünlü uygulamanın erişime engellenme sebebi belli oldu.

BTK engelleme gerekçesi olarak Instagram'ın Katalog suçlara uymadığı gerekçesi ile kapatıldığını duyurdu. Bu açıklamanın sonrasında en çok merak edilen husus katalog suçların içeriğinde neler olduğu olarak göze çarptı.

KATALOG SUÇLAR NEDİR

Katalog suçlar , 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda bazı koruma tedbirlerinin uygulanabileceği sınırlı sayıdaki suç listelerine deniyor. Bu suçların içinde çocuk istismarı, insanların kendi hayatını sonlandırmasına teşvik, devlet düşmanlığı, anayasal düzen karşıtlığı, Atatürk'e hakaret gibi başlıklar bulunuyor.

Erişim engeli kararının uzun süreli olup olmayacağı şu an için belirsizliği koruyor. Vatandaşlar yetkililerden yeni açıklamalar bekliyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER