İnsanoğlu'nun uzayda yaşam arayışı devam ederken boyutu ve yapısı nedeniyle dünyaya benzetilen Venüs en çok umut taşınılan gezegen olarak kabul ediliyordu. Cambridge Üniversitesi tarafından Venüs hakkında yapılan araştırmalar sonucunda dev gezegenin hiçbir zaman yaşanılabilir olmadığı kantılandı.
VENÜS'TE HİÇBİR ZAMAN YAŞAM OLMAMIŞ!
Araştırmacılar, Dünya'daki volkanik püskürmelerin, çekirdeğin zengin su içeriğini gösterir şekilde çok miktarda su buharı içermesine karşın Venüs'ün volkanik gazlarının en fazla yüzde 6 oranında su barındırdığını, bunun da Venüs'ün iç katmalarında su bulunmadığına işaret ettiğini belirtti.
Araştırmanın baş yazarı, Cambridge Astronomi Enstitüsü doktora öğrencisi Tereza Constantinou ve ekibi de Venüs'ün başlangıçta muhtemelen kalın bir buhar atmosferiyle çevrelenmiş, erimiş bir gezegen olduğu, zaman geçtikçe yoğun Güneş radyasyonunun atmosferdeki hidrojeni yok ederek geride çorak, yaşanmaz bir toprak bıraktığı görüşünü destekliyor.
Constantinou, Dünya'ya en yakın gezegen olmasına rağmen Venüs'ün ötegezegen bilimi açısından önemli olduğunu belirterek, "Eğer Venüs geçmişte yaşanabilir idiyse, bu, halihazırda bulduğumuz diğer (benzer) gezegenlerin de yaşanabilir olabileceği anlamına gelir. Fakat eğer Venüs hiçbir zaman yaşanabilir olmadıysa, bu, başka yerlerdeki Venüs benzeri gezegenlerin yaşanabilir koşullar veya yaşam barındırma açısından daha az aday olmasına neden olur." ifadelerini kullandı.
Nature Astronomy dergisinde yayımlanan araştırma büyük yankı uyandırırken dünyaya en yakın gezegen olan Venüs'te elde edilen veriler yeni tartışmalara neden oldu. Venüs'te daha önce yaşam olmaması halinde Venüs'e benzeyen gezegenlerde de yaşam olma ihtimali düşerken kayalık ötegezenlerde de yaşam ihtimali azalacak.