İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ tarafından geliştirilen yeni yazılım sayesinde artık anne karnındaki bebeğin down sendromu tespiti çok daha kolay bir şekilde yapılacak. 2 sene boyunca yürütülen çalışmalar kapsamında 1000 hastadan alınan amniyon sıvısı üzerinde yürütülen çalışmalar kapsamında yapay zeka destekli yazılım geliştirildi.
İTÜ'LÜ BİLİM İNSANLARINDAN BÜYÜK BAŞARI!
İTÜ Arı Teknokent bünyesindeki bilim insanları tarafından 2 yıl önce anne karnındaki bebekte down sendromunun yapay zekayla tespit edilebilmesi için çalışma başlatıldı.
Bu kapsamda yaklaşık 1000 hastadan amniyon sıvısı örnekleri alındı. Uzmanlar, alınan örneklerden yola çıkarak yapay zeka destekli yazılım geliştirdi.
Yerli olarak geliştirilen yapay zeka destekli yazılımla, anne karnındaki bebeğin down sendrom tespiti yapılıyor.
"Çok kısa zamanda sonuçlar çıkıyor"
İTÜ Bilişim Enstitüsü Araştırma Görevlisi Dr. Abdulkerim Çapar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, down sendromunun anne karnında meydana gelen genetik bir bozukluk olduğunu söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 800 bebekte bir down sendromunun görüldüğünü belirten Çapar, doğum yaşı biraz ilerlediği zaman oranın daha yükseldiğini kaydetti.
Geliştirilen teknoloji hakkında açıklama yapan Çapar down sendromu için kullanılan pek çok yöntem olduğunu ancak bu yöntemlerin kesin sonuç vermediğini belirterek kendilerinin geliştirdiği yapay zeka yazılımının işlerini büyük oranda kolaylaştırdığını ifade etti. Hem testin süresini hem de başarı oranını kolaylaştıran yazılım yüzde 100 yerli olarak üretilirken İstanbul'da ki hastanelerde kullanılmaya başlandı.