Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı SHGM 2024 Yılı Faaliyet Raporu verileri İHA'ların ne kadar verimli kullanıldığını gözler önüne serdi. Sınır güvenliğinden arama kurtarma çalışmalarında kullanılan İHA'ların tarım alanları ve ormanların denetlenmesinden haritalandırma faaliyetlerine kadar birçok alanda da kullanıldığı ortaya çıktı. İHA Takip ve Trafik Yönetim Sistemi (İHATTYS) Projesi sayesinde erişilebilir, karşılanabilir, verimli, emniyetli, çevre dostu ve dijital bir yaklaşımla İHA’ların mevcut hava sahasına entegrasyonunun sağlanması planlanıyor. Böylece, İHA'ların oluşturduğu emniyet ve güvenlik sorunları ortadan kaldırılabilecek.
İHA UÇUŞLARINDA EMNİYET TEDBİRLERİ GÜÇLENDİRİLECEK
İHATTYS Projesi ile Türkiye'deki tüm İHA operasyonlarının SHGM tarafından güvenli ve emniyetli şekilde yürütülebilmesi hedefleniyor. Bu araçlara herhangi bir donanım takılmaksızın gerçekleştirilecek sistemin devreye alınmasından önce gerekli yasal düzenlemelerin tamamlanması bekleniyor.
İHA SAYISI 80 BİNİ AŞTI
İHA Pilot Lisansına sahip kişi sayısı geçen yıl itibarıyla 1 milyon 578 bine ulaştı. İHA sayısı ise 80 bini aşarken, dünyada İHA konusunda geliştirilen modelle operasyon ve seyrüsefer altyapısı anlamında lider ülke olmaya yönelik çalışmalar sürüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı SHGM tarafından İHA kullanımı, ithali, satışı, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliği, hava trafik hizmetleri ve İHA operasyonlarına ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor. Ancak İHA uçurmanın kuralları söz konusu aracın ağırlığına ve kullanma nedenine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. 500 gram ve üstü İHA'ların sisteme kaydolmaları ve SHGM'den onay almaları gerekiyor.
SPORTİF/AMATÖR PİLOT SERTİFİKASI ÜCRETSİZ ALINABİLİYOR
İHA pilotu olmak isteyenler SHGM'nin hazırladığı 20 soruluk ücretsiz çevrim içi sınavına tabi tutuluyor. Sportif/Amatör Pilot Sertifikasının sahibi olan kişiler, bu sertifikayla sadece "yeşil alan" olarak tabir edilen açık araziler ve yerleşim olmayan yerlerde uçuş yapabiliyor.
Ticari uçuş yapmak isteyenlerin ise yetkili eğitim kuruluşları tarafından verilen İnsansız Hava Aracı Ticari Pilot Eğitim Sertifikası ve Genel Müdürlük tarafından düzenlenen İHA Pilot Lisansını alması gerekiyor. Ancak hangi lisansa sahip olunursa olunsun, emniyete ve askeriyeye ait alanlar, kamu kurumları ve güvenlik açısından uçuşa yasaklı alanlar ile havaalanlarına 9 kilometre yakınlıktaki yaklaşma sahalarında İHA uçuşuna kesinlikle izin verilmiyor.