Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Google, yapay zeka ve dijital hizmetlerini büyütürken su ve enerji tüketimini de hızla artırıyor. Şirketin 2024 yılı itibarıyla veri merkezlerinde tükettiği su miktarı 22,7 milyar litreye ulaştı.
Bu rakam, yıllık 63 milyar litre su tüketen Türkiye'nin üçte birine denk geliyor.
YAPAY ZEKA SU TÜKETİMİNİ ARTIRIYOR
Google'ın .22024 Çevre Raporu' verilerine göre, yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte şirketin su tüketimi de hızla yükseldi.
2021'de Google'ın su tüketimi 21 milyar litre seviyesindeydi. 2022'de, yapay zeka çalışmalarının hız kazanmasıyla bu miktar yüzde 20 artarak 21 milyar litreye ulaştı.
2024'te ise şirket, yüzde 8'lik ek bir artışla 22,7 milyar litre su tüketti.
NEDEN SU KULLANILIYOR?
Google'ın veri merkezleri, sıcaklığı kontrol altında tutmak ve yüksek performans sağlamak için yoğun miktarda su kullanıyor. Soğutma sistemlerinde,
nemlendirme ünitelerinde ve buharlaştırıcı soğutma mekanizmalarında kullanılan bu suyun büyük bir kısmı içilebilir kaynaklardan geliyor. Bu da, küresel su kriziyle ilgili tartışmaları daha da alevlendiriyor.
VERİ MERKEZLERİNİN ENERJİ TÜKETİMİ KATLANARAK ARTIYOR
Google gibi teknoloji devlerinin veri merkezleri, sadece su değil, elektrik tüketimi açısından da büyük bir yük oluşturuyor.
Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, yapay zeka ve kripto para madenciliğindeki gelişmeler veri merkezlerinin enerji tüketimini hızla artırıyor.
2022'de veri merkezlerinin toplam elektrik tüketimi 460 teravatsaat olarak kaydedildi. 2026'ya kadar bu tüketimin iki katına çıkarak 1000 teravatsaate ulaşması bekleniyor.
Bu rakam, Almanya’nın yıllık elektrik tüketiminin (507 teravatsaat) yaklaşık iki katına denk geliyor.