Bilim insanları, yeryüzündeki konumların, sabit olan coğrafi Kuzey Kutbu yerine Dünya'nın manyetik alanına göre belirlendiğini ve bu manyetik alanın sürekli olarak hareket ettiğini vurguladı.
Manyetik kutbun yeni konumunu belirleyen ekipte yer alan İngiltere Jeoloji Araştırma Merkezi'nden jeofizikçi ve jeomanyetizma uzmanı Dr. William Brown, "Büyük havayolu şirketleri, yeni modelin uygulamaya alınabilmesi için tüm uçak filolarındaki navigasyon yazılımlarını güncelleyecek. NATO'ya bağlı ordular da çeşitli karmaşık navigasyon sistemlerinde bulunan yazılımları yenilemek zorunda kalacak." dedi.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinde (NOAA) kıdemli bir araştırma bilimcisi olan Dr. Arnaud Chulliat, bilim insanlarının, son güncellemeyle önceki modelin manyetik kuzeyin 2025 yılına kadar nerede olacağına ilişkin öngörülerinin doğruluğunu teyit ettiğini bildirdi.
Son yıllarda, manyetik kuzeyin hareketinin hızında "dramatik" değişimler olduğunu belirten bilim insanları, bu fenomenin ardındaki temel nedenin açıklanamadığını kaydediyor.
MANYETİK KUTUP KAYMASININ TESPİTİ VE SONUÇLARI
Bilim insanları, Dünya üzerindeki yaşamın 100 milyon yılın üzerinde bir süredir birçok manyetik tersine dönüşe tanıklık ettiğini ancak bunun modern teknolojinin varlığıyla hiç gerçekleşmediğini belirtiyor.
Uçaklar ve gemiler de dahil olmak üzere küresel konumlandırma sistemleri, Dünya'nın manyetik kuzeyini belirlemek için Dünya Manyetik Modeli'ni (WMM) kullanıyor.
İngiliz Jeolojik Araştırma Merkezi ve NOAA tarafından geliştirilen bu model, manyetik kuzeyin mevcut konumunu kaydediyor ve son yılların verilerine dayanarak gelecekteki kaymaları tahmin ediyor.
Manyetik kuzey kutbunun, 1831 yılında İngiliz kaşif Sir James Clark Ross tarafından Kuzey Kanada'da keşfedildiği ve o zamandan beri her yıl doğuya doğru ilerleyerek Sibirya'ya daha da yaklaşmaya devam ettiği biliniyor.