Dünyada yaşamı 3,26 milyar yıl önce çarpan göktaşı mı tetikledi?

Dünyanın oluşumu ve dünyada yaşamın ortaya çıkışına yönelik olarak yapılan araştırmanın yeni sonuçları açıklandı. Dünyada ilk yaşamın ortaya çıkış nedeni bu göktaşı olabilir...

Dünyada yaşamı 3,26 milyar yıl önce çarpan göktaşı mı tetikledi?

Dünyada ilk yaşamın ortaya çıkışına yönelik araştırmalar tüm hızı ile devam ederken bilim insanları tarafından yeni edinilen bilgiler kamuoyuna açıklandı. Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada Güney Afrika'da ki meteor kalıntıları incelendi. Raporda dünyada erken yaşamın ortaya çıkışına dair verilere yer verildi.

HARVARD ÜNİVERSİTESİ'NDEN DÜNYADA ERKEN YAŞAM ARAŞTIRMASI!

Harvard Üniversitesi bünyesinde yapılan araştırma kapsamında bilim insanları, Dünya'ya çarpan dev gök taşlarının erken yaşam üzerindeki etkilerini incelemek için Güney Afrika'daki meteor kalıntılarını analiz etti.

Araştırmada, dinozor neslinin tükenmesine neden olan gök taşından "50 ila 200 kat daha büyük" S2 meteorunun yaklaşık 3,26 milyar yıl önce Dünya'ya çarptığı belirtildi.

Gök taşı çarpmasının Dünya'ya sadece yıkım getirmediği, aksine erken yaşamın gelişmesine yardımcı olduğuna dair kanıtların bulunduğu ifade edilen araştırmada, çarpmanın tsunamiye ve "kısmi okyanus buharlaşmasına" da neden olduğu aktarıldı.

Araştırmada, çarpma etkisinin çevreye fosfor yaydığı ve tsunaminin de demir açısından zengin derin suları yüzeye çıkardığı belirtilerek, bunun da Dünya'da yaşamı tetiklemiş olabileceği kaydedildi.

Araştırmanın baş yazarı Harvard Üniversitesinden Profesör Nadja Drabon, yaptığı açıklamada, gök taşı çarpmasının yaşam için "felaket" getirdiği düşüncesinin hakim olduğunu belirterek, yaptıkları çalışmanın bu çarpmaların Dünya'da yaşamın gelişmesine de imkan tanıdığını gösterdiğini ifade etti.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Prof. Drabon dünyaya çarpan gök taşlarının erken yaşamın gelişmesine olumlu katkıları olduğunu ifade ederek çarpışmadan sonraki koşulların erken yaşamın ortaya çıkmasına katkıda bulunduğunu ifade etti. Araştırmanın sonucunda elde edilen bilimsel veriler en saygın yayınlar arasında gösterilen "Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)" dergisi tarafından da yayımlandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER