Dijital Baba Orhan Toker, dijital dünyadaki tehditleri anlattı

Dijital Baba adıyla tanınan Orhan Toker, dijital dünyada çocukları hedef alan içeriklerden ve alınabilecek önlemlerden bahsetti.

Dijital Baba Orhan Toker, dijital dünyadaki tehditleri anlattı

Dijital Baba adı ile bilinen Orhan Toker, dijital oyunların ve sosyal medyada çocuklara yönelik siber tehdidin büyüdüğünü söyledi ve konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dijital Baba adı ile bilinen bilgisayar yazılımcısı ve içerik üreticisi Orhan Toker, dijital dünyada çocukları hedef alan içerikleri ve alınabilecek önlemleri anlattı. 1993 yılından 2019 yılına kadar kendi şirketinde yazılımcılık yapan Toker, sanal oyunların faydaları ve zararları ile ilgili yaptığı analizlerin internet ortamında kısa sürede popüler hale gelmesiyle tanındı. “Dijital Baba” adıyla ailelere dijital dünyadaki tehditleri anlatan Toker, tehditlere yönelik birincil koruma yönetiminin çocuklar ile ebeveyn arasında kurulacak olan iletişim olduğunu söyledi.

Orhan Toker, koronavirüs salgını dönemine kadar internetteki yayınların nispeten daha faydalı olduğunu söylerken, salgın sonrasında özellikle içerik üreticilerinin çocuklar üzerinden vahşice para kazanma stratejilerine yöneldiklerini, farklı ideolojileri empoze etmeyi amaç haline getirmeye başladığını ifade etti. Toker, "Pandemi süreciyle çocuklara bu tür oyunlar faydadan çok zarar vermeye başladı. Bir baktık ki çocuklara pozitif şeyler kazandırmaktan, en masumu -çocuklardan ne koparabilirim, nasıl para kazanabilirim- düşüncesi güden uygulamalara dönüştü. Bunun yanı sıra küçücük çocuklara ideoloji aşılamaya başladılar" dedi.

Dijital Baba Orhan Toker, dijital dünyadaki tehditleri anlattı

AİLELER BUNA DİKKAT ETMELİ!

İnternetin veya bilgisayarın fişini çekmenin çocukları sanal dünyanın zararlarından korumayacağını söyleyen Toker, "Ailelerin yapacağı en doğru şey, çocuklarını internetteki tehditlere karşı duyarlı ve bilinçli hale getirmesidir. Çocuğun kendi otokontrolünü sağlayacak bir hale gelebilmesi, ona neyin zarar vereceğini, neyin doğru neyin yanlış olacağını muhakemede edebilecek düşünceyi aşılamak bilinci sağlamak önemli. Bunu yapmanın yolu 13 yaşına kadar çocuğunuzun her dijital saatinde ona eşlik etmektir" ifadelerini kullandı.

Dijital dünyadaki kötü niyetli kişilerin en önemli kaynağının ilgisiz yetiştirilen çocuklar olduğunu vurgulayan Toker, ailelerin her fırsatta çocuklarının yaptıklarını, izlediklerini, kimlerle konuştuklarını, kimlerle arkadaşlık kurduklarını çocukların güvenini zedelemeden takip altına alması gerektiğine dikkati çekerken, çocukların ihtiyacı olan ilgiden onları uzak tutmanın, yabancıların veya kötü niyetli kişilerin ellerine bırakmakla eş değer olduğunu söyledi.

Dijital Baba, çocuklar ile güvene ve iletişime dayalı bir ilişki kurulması gerektiğini belirterek, bu sayede dijital dünyadaki tehditlere karşı duvar oluşturulacağını ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER