Boeing uzaya aracı uzayda mahsur kalan 2 astronotu almadan dönecek

Starliner uzay aracı yaz aylarının başlangıcında sorunlu bir şekilde fırlatılmıştı. Şimdi uzaya çıkan 2 astronot sorunlardan dolayı dönemiyor. NASA ise en erken dönüş için 2025 Şubat ayını işaret ediyor.

Boeing uzaya aracı uzayda mahsur kalan 2 astronotu almadan dönecek

Boeing’in Starliner kapsülü 2 astronotu almadan Dünya’ya dönüş yapacak. Planının orijinalinde 2 astronotla birlikte dünyaya dönecekti. Ancak son açıklamaya göre kapsül astronotları almadan dönüş yapacak. Uzay aracının Starliner Uluslararası İstasyonu’ndan en erken 7 Eylül tarihinde ayrılacağını açıkladı.

YOLCULUK SORUNLU BAŞLAMIŞTI

Starliner, 5 Haziran tarihinde ilk mürettebatlı uzay yolculuğuna çıktı. 2 astronotla yola çıkan uzay aracının kalkışı bile sorunlardan dolayı sürekli olarak ertelenmişti. Starliner aracı yörüngeye kilitlenmeden önce 28 iticiden 5’inin arızalanması ile karşılaşırken 1-2 helyum sızıntısı da yaşandı.

NASA ŞUBAT 2025’E KADAR ERTELEDİ

NASA, sorunun ne olduğunu tam olarak anlayabilmek için kapsüldeki kalış süresini sürekli olarak uzattı. Son olarak astronotların şu anda Dünya’ya dönmesinin riskli olduğunu ifade ederek 2 astronotların dönüşünü 2025 Şubat ayına kadar erteledi. Belirtilen tarihte dönüşün ertelenmeyeceği ve artık astronotların sağ salim bir şekilde Dünya’ya geri inmesi bekleniyor.

Diğer yandan SpaceX Dragon Crew-9 en erken 24 Eylül tarihinde fırlatılacak. Planlamaya göre 4 astronot yerine sadece 2 astronot uzaya gönderilecek.

SONRAKİ HABER