Bir yıl içinde ölüm saatini öngören epigenetik saat üretildi

New York'ta geliştirilen epigenetik saat, kişinin vücudundaki DNA'yı analiz ederek, ölüm oranlarına ilişkin veriler sunuyor. Konuyla ilgili ölen 1.513 kişi üzerinde çalışma yapıldı

Bir yıl içinde ölüm saatini öngören epigenetik saat üretildi

Bilim insanları ölümsüzlük üzerine çalışmaya devam ediyor. Ancak aktarılan son habere göre New York’ta bir yıl içinde ölüm tarihini tahmin edebilen bir epigenetik saat geliştirildi. Saatin geliştirilmesinde yanaktaki DNA hücrelerinin değişimi baz alındı.

CheekAge isimli epigenetik saat, tükürük örneklerinden elde edilen yana hücrelerini analiz ederek kişinin DNA’sındaki değişiklikleri ele alıyor. Buna göre yapılan araştırmalar DNA’daki değişimlerin ölüm oranlarıyla güçlü bir bağa sahip olduğu ortaya çıktı.

1.513 KİŞİ ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPILDI

Konuya ilişkin 1.513 kişi üzerinde çalışma yapıldı. Ölen 1.513 kişinin verileri üzerinde yapılan analiz neticesinde biyolojik yaş ve gerçek yaş arasındaki farkın artış gösterdiği görüldü. Kişinin aslında gerçek yaşından daha genç ya da yaşlı olması mümkün. Uzmanlar gelecekte bu saatin daha fazla geliştirilerek direkt ömür tahmininde de bulunabileceğini iddia ediliyor.

SAATLER RİSK TAHMİNİ YAPIYOR

Tasarlanan epigenetik saate ilişkin açıklama yapan King’s College London’da Kök Hücre Bilimleri Profesörü Dusko Ilic yaptığı açıklamasında saatin aslında kesin bir tahmin yapmak yerine risk tahmini ve değerlendirmesi yaptığını belirtti. Bu saatlerin insana daha sağlıklı bir yaşam tercih etmesi konusundaki önerilerini sıralayan uzman isim, saatin bu noktada bir uyarıcı olarak kullanılabileceğini belirtti.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER