Bilişim Uzmanı açıkladı! Sahte takipçili hesaplar mantar gibi çoğalıyor!

Teknolojinin gelişmesiyle sosyal medya önemli bir hale geldi. Sosyal medya kullanıcılarının ise bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor.

Bilişim Uzmanı açıkladı! Sahte takipçili hesaplar mantar gibi çoğalıyor!

Sahte takipçili hesaplara aldanılmaması ve sosyal medyada bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu vatandaşları uyardı.

Sosyal medya ile ilgili konuşan Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, “Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte geleneksel medya kadar sosyal medya da daha önemli hale geldi. Hatta sosyal medya kullanımı daha da arttı. Bunu bilenler de daha önceden geleneksel medyada da benzeri sorunlar oluyordu ama bunu manipüle etmeye çalıştılar. Bunu nasıl yapıyorlar? Bot hesaplar dediğimiz yani bir program vasıtası ile e-mail adresleri açılıyor ve bu adresler üzerinden de hesap oluşturarak bu sosyal medya hesabı da bunları takip ettiriliyor. Girildiği zaman 100-200 bin takipçi görülüyor ama gerçekte aslında böyle bir takipçi yok. Kullanıcılar da bunu şu şekilde anlayabilirler; ilk olarak takip edenlerin listesine baktıklarında genelde sıfır takip sıfır takipçi ve sıfır ya da 3-5 paylaşım görürler. Bu bot olduğunu anlamamızı sağlar.

Bilişim Uzmanı açıkladı! Sahte takipçili hesaplar mantar gibi çoğalıyor!

BOT HESAP NASIL ANLAŞILIR?

Topuzoğlu, "100 bin takipçinin olduğu bir hesapta da etkileşimin daha yüksek olması beklenir. Bu oran yüzde 1 ile 5 arasında söyleniyor uzmanlar tarafından. Yani eğer 100 bin takipçiniz varsa burada en azından yaptığınız paylaşımların bin beğeni alması gerekir ama eğer bu 50-100 ise geri kalanın aslında bot takipçi olduğunu anlayabiliriz” diye konuştu. Site kurarken herhangi bir yere haber verilme zorunluluğunun olmamasının mantar gibi çoğalmaya sebep olduğunu anlatan Topuzoğlu, şunları söyledi:

“Burada da şöyle bir yol izleniyor. İlk başta bir haber sitesi kuruluyor ki haber sitesi kurmak gerçekten çok kolay. Bununla ilgili ücretli ve ücretsiz yazılımlar var. 1 gün gibi kısa bir sürede haber sitesini kurabilirsiniz. Ne yazık ki herhangi bir yere de haber sitesi kurdum diye haber vermek zorunda değilsiniz şu anda. Hatta çok fazla sayıda künyesi olmayan haber sitesi bulunmakta. Biz de yine birçok haber sitesinin altyapısını kurmakta hizmet veriyoruz ama özellikle burada bir künye, telefon ya da muhatap bulunmasının da önemli olduğunu söylüyoruz. Ancak ne yazık ki yasal bir zorunluluk olmaması sebebi ile künyesi dahi olmayan çok fazla haber sitesi var. Haber sitesi bu şekilde kurulduktan sonra bir sosyal medya hesabı açılıyor ve bu hesaplarda da bahsettiğimiz bot takipçilerle adetler arttırılıyor."

Kullanıcıların dikkat etmemesi nedeniyle çok büyük bir sosyal medya hesabı gibi görüp haberlere güvendiklerini anlatan Topuzoğlu, "Ne yazık ki sınav zamanında ve seçim zamanında da yaşadık. Bu şekilde manipülasyonlarla yanlış olan bilgilerin aktarılmasına sebebiyet veriyor. Dezenformasyon Yasası çıkmış dahi olsa bu kişileri bulma, ulaşmak ya da cezalandırmak bir süreç aldığı için de her geçen gün ne yazık ki mantar gibi daha fazla sayıda bu tarz sosyal medya ve haber sitelerine rastlıyoruz” dedi.

İnsanları kandırarak tıklama almaya çalışan sitelerin sayılarında artış yaşandığına dikkat çeken Topuzoğlu, bu sitelerden uzak durulması konusunda uyardı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER