Uzun süredir Çin'in Lanzhou Üniversitesi'ndeki bilim insanları yeni nesil şarj cihazı konusunda çalışmalarını sürdürüyordu. Yapılan yoğun çalışmalar ve verilen büyük emekler sonucunda öyle bir şarj cihazı geliştirdiler ki gözlerinize inanamayacaksınız. Çin'in ünlü okullarından Lanzhou Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları, insan vücudu ile bütünleşen bir şarj cihazı geliştirdi.
ŞARJ CİHAZI VÜCUTLA BÜTÜNLEŞECEK
Bu implantı yaptıranlar, başarılı olduğu kanıtlanırsa hantal pillerden ve yanlarında gezdirdikleri kablolardan kurtulabilecekler. Bilim insanlarının büyük bir teknolojik değişim ve dönüşüme imza atabileceği insanların duyunca kulaklarına inanamadıkları bu teknolojik gelişme cilt altına yerleştirilebilecek bir kablosuz şarj çipini ifade ediyor.
OLAĞANÜSTÜ TEKNOLOJİ KEMİRGENLER ÜZERİNDE TEST EDİLDİ
Kablosuz şarj çipi ile elektronik cihazları şarj eden bu yeni teknoloji yalnızca kemirgenler üzerinde test edildi ancak insan kullanımında çığır açıcı bir sonuç ortaya koyabilir. Prototip, enerjiyi kablosuz olarak vücuttan aktarabiliyor veya pilleri doldurmak için vücudu kullanabiliyor.
TIBBİ OPERASYONDA İNSAN VÜCUDUNA UYUM SAĞLIYOR
Esnek ve yumuşak çip aynı zamanda ameliyat gereken durumlarda vücut dokusunun şekline uyum sağlayabiliyor ve biyolojik olarak parçalanabiliyor. Biyoelektronik cihazlar, kapasitesi sınırlı olan yerleşik pillerle çalışıyor. Bu cihazlar harici bir güç kaynağına bağlanır ve bu durum özellikle parçaların değiştirilmesi için bir ameliyat gerekiyorsa hastada enfeksiyona neden olabilir. Biyolojik olarak insan vücudunda parçalanabilen şarj cihazı, cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan vücutta çözündüğü için ameliyat olacak kişilerin bu sorundan etkilenmemesini sağlıyor.
ÇİP VÜCUTTA 2 AY İÇERİSİNDE ÇÖZÜNÜYOR
Çip ilk olarak farelerde prototip olarak on güne kadar kullanıldı ve iki ay içerisinde vücutta tamamen çözüldüğü görüldü. Pili saran koruyucu polimer ve balmumu katmanlar saha kalın bir şekilde imal ederlerse bu süre daha uzun olabileceği düşünülüyor. Geliştirilen çip pillere kıyasla daha az enerji depolamasına rağmen implant tek seferde büyük miktarda enerji boşaltabiliyor.
Geliştirilen çip şeklindeki şarj cihazının insanlar üzerinde test edilebilmesi için hala uzun bir yol kat etmek gerekiyor. AR - GE ekibinin cihazı açıp kapatma gibi birçok şarj cihazını daha fazla geliştirmesi gerekiyor.
Haberankara.com