Bilim insanları dinozorların fosilleşmiş dışkılarını inceledi

Bilim insanlarının geçmişe ışık tutması noktasında pek çok çalışma dikkat çekmeye devam ediyor. Aktarılan son habere göre Polonya’da yapılan son çalışmalar neticesinde dinozorların fosilleşmiş dışkılarından önemli verilerin elde edildiği belirtildi.

Bilim insanları dinozorların fosilleşmiş dışkılarını inceledi

Yapılan çalışmalarda dinozorları 200 milyon yıl öncesinde tükettiği besinler hakkında önemli veriler elde edildi. Bilim insanları fosilleşmiş dinozor dışkısı ve kusmuklarını inceledi.

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalarda önemli sonuçlara ulaşıldı. Bazı dinozorların iklim değişikliğine hızlı bir şekilde adapte olmak için rakiplerine kıyasla daha fazla bitki türü tükettiği ortaya çıktı.

Bulgular ışığında ilk dinozorların geniş bir besin yelpazesi olduğu sonucuna ulaşan araştırmacılar, bazı dinozorların iklim değişikliğine hızlıca adapte olarak rakiplerine göre daha fazla bitki türü yediğini bildirdi.

“NE BULURLARSA YEDİLER”

Araştırmanın yazarlarından Uppsala Üniversitesi Organizma Biyolojisi Bölümü Araştırmacısı Martin Qvarnström, milyonlarca yıl dünyada yaşamını sürmüş bu kertenkelelerin ilk dönemlerde "ne bulurlarsa yediklerini" kaydederek, bu canlıların besin zincirindeki baskınlığının uzun bir süre sonucunda meydana geldiğini belirtti.

Öte yandan Qvarnström, incelemelerin sadece Polonya'da bulunan fosiller üzerinden yürütüldüğünün altını çizerek, bu durumun başka bölgelerde de benzer şekilde gelişip gelişmediğini görmek istediğini aktardı.

Bilim insanlarının yaptığı çalışmaların sonucunun milyonlarca yıl öncesine ışık tutacağı tahmin ediliyor. Çünkü 200 milyon yıl önce dünyada var olan dinozorların ne tükettiği ve ne yediği noktasında önemli veriler elde edildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER