Beypazarı’ndaki Türkiye'nin ilk döner kubbeli uzay gözlemevi yakında kapılarını açıyor

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bulunan Tekke Dağı Tabiat Parkı’nda Türkiye’nin ilk döner kubbeli uzay gözlemevi açıldı. Öte yandan gözlemevinde meteorolojik olayları takip edebilmek için teknolojili sensörlerin olduğu belirtildi.

Beypazarı’ndaki Türkiye'nin ilk döner kubbeli uzay gözlemevi yakında kapılarını açıyor

Karanlık ve temiz gökyüzü ile astronomik olayları takip etme konusunda merkez olabilecek Beypazarı’nda Türkiye’nin ilk döner kubbeli uzay gözlemevi faaliyete geçti. Uzmanlar Beypazarı’nda uzay gözlem şartlarının elverişli olduğunu ifade ediyor.

Sadece yazın değil, kış mevsiminde de astronomik olayların kolay bir şekilde yapılabilmesine imkan verecek olan uzay gözlemevi yakın zamanda kapılarını misafirlere açacak.

UZAY KONUSUNDA KONUŞLMAYA BAŞLANDI

Doğası, mutfağı, verimli toprağı ve beyaz cumbalı evleri ile meşhur Beypazarı, karanlık gökyüzü koşulları ve temiz havası ile de Türkiye'nin astronomi faaliyetleri için merkez olmaya aday nitelikte. Uzay gözlem şartlarının uzmanlar tarafından elverişli olduğu belirtilen Beypazarı, onu tanıyanlar ve kıymetini bilenler sayesinde uzay gözlemi konusunda da konuşulmaya başlandı.

Beypazarı’ndaki Türkiye'nin ilk döner kubbeli uzay gözlemevi yakında kapılarını açıyor

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ SENSÖRLER BULUNUYOR

Beypazarı'nın doğal şartlarından faydalanmak ve ilçeyi uzay gözlemi alanında ön plana çıkarmak adına Tekke Dağı Tabiat Parkında bireysel imkanlarla kurulan Uzay Gözlemevi, bölgenin doğasına uygun ve yüksek mühendislikle tasarlandı. Uzay gözlemevi, döner kubbeli olmasıyla da Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. Projeye her adımda destek veren Beypazarı Kaymakamı Vedat Yılmaz, uzay gözlemevi için gerekli karanlık koşulların sağlanması amacıyla aydınlatma çalışmalarını düzenletti. Beypazarı'nda kurulan uzay gözlemevinde astronomi fotoğrafçılığı ve öte gezegen keşfi konularının çalışılması planlanıyor. Ayrıca uzay gözlemevinden; gökyüzünün karanlık niteliğini ve meteorolojik olayları takip edebilmek için yüksek teknolojili sensörler ve kameralar bulunuyor.

Bilim konusunda meraklı olanların dikkatini çekecek pek çok özelliğe sahip olan uzay gözlemevi yakın zamanda misafirlerine kapılarını açacak. İlk etapta Beypazarı’nda bulunan okullardan misafirlerin ağırlanacağı öğrenildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER