Bakan Uraloğlu 17. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’na katıldı. Burada önemli açıklamalarda bulunan Uraloğlu 7 saat içinde 838 bin 112 web sitesinin taramasının yapıldığını söyledi.
Düzenlenen konferansa Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’nun yanı sıra Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Yusuf Tancan, Gazi Üniversitesi Rektörü, TOBB ETÜ Rektörü ve İTÜ Rektörü gibi pek çok önemli isim katılım sağladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Toplam 61 bin 293 adet alan adının vatandaşları dolandırmaya yönelik oltalama olarak kullanıldığı tespit edilmiş ve gerekli önlemler alınmıştır. Toplam 402 bin 979 adet zararlı internet adresine son bir haftada 165.62 milyon erişim engellenmiştir" dedi.
7 SAAT İÇİNDE 838 BİN 112 WEB SİTESİ TARANDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 17. Uluslararası Bilgi Güvenliği Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı'na katıldı. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıda konuşan Uraloğlu, siber güvenlik noktasında yazılımdan cihaz üretimine yerlilik ve millilik oranına çok önem verdiklerini, bu kapsamda birçok uygulama geliştirdiklerini söyledi. Gerçekleştirilen siber devriyelerle birçok zararlı yazılımın da engellendiğini belirten Bakan Uraloğlu, 7 saat içinde Türkiye'deki yaklaşık 838 bin 112 web sitesinin zafiyetlere karşı taramasının yapılabildiğini söyledi.
“97 BİNİN ÜZERİNDE ZARARLI BAĞLANTI TESPİT EDİLDİ”
Savaşların artık bilişim dünyasındaki yerini aldığını ifade eden Uraloğlu, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz, kısa adıyla USOM eliyle yurt içi ve yurt dışı kaynaklı siber tehditleri tespit etme ve önleme faaliyetleri yürütüyoruz. Ulusal ve uluslararası düzeyde iş birlikleriyle siber tehditlere karşı mücadele halindeyiz. Kritik sektörlerde Sektörel Siber Olaylara Müdahale Ekipleri, kısa adıyla SOME ile kurumlar bünyesinde kurumsal SOME'ler kurarak teknik seviyede ulusal siber güvenliğimize ilişkin organizasyonun şekillenmesini sağladık. USOM koordinasyonunda görev yapan 14 adet sektörel SOME ve 2 bin 304 adet kurumsal SOME ile buralarda görev yapan 7 bin 873 siber güvenlik uzmanı ülkemizin sanal-siber sınırlarını koruyor. Yaptığımız çalışmalar kapsamında 2024 yılında toplam 97 binin üzerinde zararlı bağlantı tespit ederek, altyapı seviyesinde erişimlerini engelledik. Ayrıca USOM tarafından 2024 yılında toplam 12 binin üzerinde siber güvenlik bildirimi ilgili kurum ve kuruluşa bildirilerek, gerekli önlemlerin alınmasını sağladık" ifadelerini kullandı.
Uraloğlu yaptığı açıklamasının devamında 7 saat içinde ülkemizde 838 bin 112 web sitesinin zafiyetlere karşı tarandığını söyledi. Ülkemizin siber güvenliğini ise yerli ve milli olarak geliştirilen Avcı, Azad, Atmaca, Kule ve Kasırga gibi uygulamalarla sağladıklarını ifade etti.