Bakan Uraloğlu: “OTMİ yıl sonuna kadar devreye alınacak”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı açıklamasında yapımının tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirildiği Otomatik Tren Muayene İstasyonları olarak adlandırılan OTMİ’nin yıl sonu devreye alınacağını söyledi.

Bakan Uraloğlu: “OTMİ yıl sonuna kadar devreye alınacak”

Bakan Uraloğlu yaptığı açıklamasında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ve TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü tarafından geliştirilen OTMİ sistemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bu istasyonlar sayesinde fren sistemindeki hatalar, olağan dışı ısınmalar ve tren tekerlerinde oluşabilecek çatlak ve kırık durumların önceden tespit edilebilecek.

HAREKET HALİNDE TESPİT İMKANI

Demiryolu ağının çeşitli noktalarına yerleştirilecek OTMİ'ler ile trenlerin tekerlerinde oluşması muhtemel çatlak, kırık, fren sistemi hataları ile olağan dışı ısınmalar gibi kusurların önceden tespit edilebileceğini söyleyen Bakan Uraloğlu, “Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen OTMİ'ler trenler hareket halindeyken dahi otonom olarak demiryolu araçlarını, mevcuttaki muayene istasyonlarından daha ileri seviyede muayene edilebilecek. Böylece araçlardaki kusurlar büyük kayıplara yol açmadan tespit edilecek” şeklinde konuştu.

DAHA GÜVENLİ YOLCULUK AMAÇLANIYOR

Karayollarındaki akıllı ulaşım sistemleri dönüşümünü demiryollarında da başlattıklarını vurgulayan Uraloğlu, “Demiryollarında dijitalleşme ve akıllı sistemler alanında imza attığımız en önemli projelerden biri olan OTMİ, uluslararası standartlara ve gelişen teknolojiye uygun, güvenli, hızlı ve konforlu yolcu ve yük taşımacılığına imkân sağlayacak” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu: “OTMİ yıl sonuna kadar devreye alınacak”

KUSURLAR ÖNCEDEN TESPİT EDİLEBİLECEK

Daha önceleri doğrudan insan eliyle yapılan demiryolu araçları yürüyen aksam, yük dengesi ve muhtemel arıza kontrollerinin OTMİ sayesinde tamamen elektronik sensörler ve akıllı yazılımlar ile trenlerin hareket halindeyken dahi yapılabileceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, demiryolu ağının çeşitli noktalarına yerleştirilecek muayene istasyonları ile trenlerin tekerinde oluşması muhtemel çatlak, kırık, aşınma, fren sistemi hataları ve olağandışı ısınmalar gibi kusurların önceden tespit edilebileceğini söyledi.

Bakan Uraloğlu, yaptığı açıklamasında sistemin Ankara’da kontrol edileceğini ve yıl sonuna kadar sistemin devreye alınacağını söyledi. Ankara’da kurulacak olan izleme merkezinden takip edilecek olan veriler sayesinde muhtemel raydan çıkmaların da önüne geçilebilecek.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER