İstanbul'da dün meydana gelen 6,2'lik deprem sonrasında pek çok kişi operatörler üzerinden yaptıkları aramalarda yakınlarına ulaşamamıştı. Konu kısa süre içerisinde sosyal medyada gündem olurken Bakan Uraloğlu, "Bugün 3 tane operatörle de gerekli toplantıları, değerlendirmeleri yaptık" dedi.
Silivri merkezli deprem, başta İstanbul olmak üzere Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Tekirdağ, Kocaeli gibi pek çok ilde hissedildi. Bakan Uraloğlu altyapı iyileştirme konusunda gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi.
"İLK 15 DAKİKADA YÜZDE 25'LİK BİR KARŞILANAMAMA VAR"
GSM operatörleri ile ilgili konuşan Bakan Uraloğlu, "Tabii burada konuşmamız gereken ve kamuoyunun en çok gündemine oturan, haberleşme ve iletişimle ilgili bazı problemlerin yaşandığı ile ilgili. Biz tabii 2019 Silivri depreminden sonra İstanbul'daki kapasitemizi çok ciddi bir miktarda artırdığımızı belirtmek isterim. Normalin 7 ile 10 katı bir çağrı olduğunu ve bunun ses çağrısı, yani GSM haberleşmesi noktasında ses çağrısı olduğunu ve 2 kat da internet tabanlı görüşmeler üzerinde bir artış olduğunu ve burada özellikle GSM üzerinden yapılan çağrıların 100 tanesinin 75 tanesinin karşılandığını, ilk 15 dakikada yüzde 25'lik bir karşılanamama maalesef olduğunu belirtmek isterim. Burada herhangi bir problem olmadığını ve bunu kullanan vatandaşlarımızın her şeyiyle görüşmelerini, iletişimi sağladıklarını gördük. Buradan özellikle bu yoğun anlarda, kriz anlarında mutlaka bu internet tabanlı haberleşme sisteminin kullanılmasını ve zorunlu olmadıkça da kullanılmamasını özellikle tavsiye ediyorum. Siz şimdi Kuzey Marmara Otoyolu'nda hani 150 bin, 200 bin araç geçirebiliriz tek yönlü. Siz oraya 500 bin aracı eğer yönlendirirseniz, elbette orada kapasitede bir sıkıntı olacaktır. Biraz bunu yaşadık. Ancak bugün 3 tane operatörle de gerekli toplantıları, değerlendirmeleri yaptık. Dünden beri topladığımız bilgileri, mutlaka altyapıyı birazcık daha iyileştirme noktasında gerekli çalışmaları da yapacağımızı buradan vatandaşlarımıza duyurmak isterim"
ÇALIŞMALAR YAPILACAK
Deprem olduktan sonraki ilk 15 dakika içerisinde çağrıların yüzde 25'lik kısmının karşılanamadığını ifade eden Bakan Uraloğlu, gerekli toplantıların yapıldığını açıkladı. Bakan, iletişimin güçlendirilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağının da altını çizdi.