Araştırma sonuçları korkuttu: Mikroplastikler beyinde birikiyor

Son yıllarda plastik kirliliği konusunda yapılan araştırmalar, mikroplastiklerin yalnızca çevreyi değil, insan sağlığını da ciddi şekilde tehdit ettiğini gösteriyor. Yeni bir çalışma, mikroplastiklerin böbrek ve karaciğere kıyasla beyinde çok daha yüksek oranlarda birikebileceğini ortaya koydu.

Araştırma sonuçları korkuttu: Mikroplastikler beyinde birikiyor

Mikroplastikler, günlük hayatta kullandığımız plastik ürünlerin zamanla aşınması ve parçalanması sonucu oluşan küçük plastik parçacıklar. Havadaki tozdan içtiğimiz suya, yediğimiz yiyeceklerden soluduğumuz havaya kadar neredeyse her yerde bulunuyorlar.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalar, bu parçacıkların vücudumuza girdiğini gösterse de, en çok nerede biriktiği tam olarak bilinmiyordu.

BEYİNDE BİRİKİMİ 30 KAT DAHA FAZLA

New Mexico Üniversitesi’nden bilim insanları, 2016-2024 yılları arasında otopsi yapılan 52 kişiden alınan doku örneklerini inceledi. Sonuçlar ise oldukça şaşırtıcıydı...

Beyin dokularında, böbrek ve karaciğer dokularına kıyasla 30 kata kadar daha fazla mikroplastiktespit edildi.

Araştırmacılar, inceledikleri her örnekte plastik parçacıklarına rastladı. Bu da, mikroplastiklerin artık vücudumuzun her köşesine yayıldığını gösteriyor.

DEMANS HASTALARINDA DAHA FAZLA BULUNDU

Çalışmada, demans teşhisi konmuş bireylerin beyinlerinde, sağlıklı bireylere göre daha yüksek mikroplastik konsantrasyonu tespit edildi. Mikroplastiklerin sinir sistemi üzerindeki etkileri henüz tam olarak bilinmese de, araştırmacılar bu durumun nörolojik hastalıklarla ilişkili olabileceğini düşünüyor.

MİKROPLASTİKLERİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ OLASI ETKİLERİ

Mikroplastiklerin vücuttaki uzun vadeli etkileri hala tam olarak bilinmese de, bazı araştırmalar şu risklere işaret ediyor:

Erken doğum riski,

Beyin damarlarında tıkanıklık,

Kronik hastalıklarla ilişkili milyonlarca ölüm.

PLASTİK ÜRETİMİ ARTTIKÇA TEHLİKE BÜYÜYOR

Küresel plastik üretimi hızla artmaya devam ederken, mikroplastiklerin insan vücudundaki etkileri konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Bu soruna karşı plastik kullanımını azaltmak, geri dönüşümü teşvik etmek ve çevre dostu alternatiflere yönelmek kritik önem taşıyor. Aksi takdirde, mikroplastik kirliliği gelecekte çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER