Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yaptığı açıklamasında siber konusunda toplumun korunmaya ihtiyacı olan tüm kesimlerin korunabileceği yeni bir yasal metin hazırlığı içerisinde olduklarını söyledi.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Bakan Tekin, ülkemizde 18 milyon öğrenci ve 1 milyondan fazla öğretmen ile bakanlığa bağlı 100 binden fazla kurum olduğunu söyledi. Bu noktada dijital ebeveynlik ve bilinçli içerik tüketimi konusunda dijital okuryazarlığın doğru adres olduğunu aktaran Milli Eğitim Bakanı Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile kurumlarda uygulanacak müfredatı yenilediklerini belirtti.
“KALAN KISIMDA ANA UNSUR EBEVENYLER”
Bakan Tekin, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla Türkiye'de 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında ve okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanacak müfredatı yeniledik. Bu yenileme çalışmalarımız içerisindeki okuryazarlık türlerinden bir tanesi dijital okuryazarlık. Bir ders olarak değil ama bütün programların içerisine yedirdiğimiz başlıklardan bir tanesi. Çünkü biz dijital alanda çocuklarımızın yetkinliklerinin de artırılmasını sadece bir ders bazında değil, bütün hayat becerileri anlamında kazanmasını istiyoruz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin önemli farklılıklarından birisi bu. Sıkça atıfta bulunduğumuz OECD benzeri ya da Birleşmiş Milletler bünyesindeki değişik eğitim ve kültürle ilgilenen, raporlar yazan yapıların altını çizdiği önemli hususlardan bir tanesi şu; klasik anlamda okullar ve öğretmenler eğitim-öğretim süreçleri üzerinde maksimum yüzde 50 civarında eğitim öğretim süreçlerinin başarılı olmasını sağlayabilir. Kalan kısımda ana unsur ebeveynler. Ebeveynlerin, ailelerin eğitim öğretim süreçlerine daha proaktif bir biçimde dahil oldukları bir süreci başlatmak istedik”
“BAŞARIYA ULAŞMA ŞANSI ÇOK YÜKSEK DEĞİLDİR”
“Elimizdeki en önemli koz medya okul yazarlığı ve dijital medya okul yazarlığıdır”
RTÜK Başkanı Şahin ise, “Biz medyaya karşı ne kadar dikkatli davranırsak davranalım. İçerikleri ne kadar oluştursak oluşturalım. İçeriklere ne kadar sert tedbirler alırsak alalım. Medya okur yazarlığı ve dijital medya okur yazarlığını yaygınlaştıramamamız halinde bunların karşılığının çok fazla olmadığını gördük. Siz ne yaparsanız yapın eğer bir ebeveyn çocuğun ekran karşısında kaç saat geçirmesi gerektiğini bilmiyorsa ekranda çocuklarından neler izletmesi gerektiğini bilmiyorsa veya da bir çocuğun ekranın karşısında kendisine verilen görüntülerle mücadele etmesi bilmiyor ise hayal ve gerçeği kurguyla gerçeği ayırt edemiyorsa siz ne kadar denetim ve düzenleme faaliyetlerinizi geliştirirseniz geliştirin, yasaklarsanız yasaklayın veyahut da ne kadar çok dikkat ederseniz edin bunun başarıya ulaşması şansı çok yüksek değildir. Bu anlamda elimizdeki en önemli koz medya okul yazarlığı ve dijital medya okul yazarlığıdır” diye konuştu.
Ankara’da bu yıl 3’üncüsü düzenlenen zirveye Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanı sıra Netflix Türkiye temsilcileri, RTÜK Başkanı Şahin TOBB Türkiye Endüstriler Meclis Başkan Yardımcısı ile Habibat Derneği Genel Başkan Yardımcısı katılım sağladı.