Ankaralılar bu şekilde yola çıkıyorsanız aman dikkat! Ceza miktarı açıklandı 20 bin 302 TL ödemeniz gerekecek

Trafiğin güvenliğini sağlamak adına çeşitli kurallar uygulanıyor. Trafikte uyulması gereken zorunlu kurallar, sürücü yaya ve yolcuların güvenliğini sağlamak için hazırlanıyor. Bu kurallara uymayanlar için farklı cezai işlemler uygulanıyor.

Ankaralılar bu şekilde yola çıkıyorsanız aman dikkat! Ceza miktarı açıklandı 20 bin 302 TL ödemeniz gerekecek

Dünyada kabul görmüş bazı kurallar vardır. Bu kurallardan biri de trafik kurallarıdır. Trafik kuralları hayati derecede önem taşırken trafiğin düzenli ve doğru akışını sağlamak amacıyla hazırlanmış ve yol güvenliğini artırması hedeflenmiştir. Trafiğin akış halinde olduğu durumlarda sürücü, yaya ve yolcular için güvenli olabilmesi için düzenlenen trafik kurallarının ihlalinde de çeşitli yaptırımlar uygulanır. Trafik kazaları, uyulması zorunlu olan kuralların pek çok sürücü ve yaya tarafından ihlal edilmesi üzerine meydana gelirken bu kazalar can ve mal kayıplarını önlemek, maddi hasarların önüne geçmek için oluşturulmuştur.

Her sürücünün trafik kurallarına uyması zorunluluğu vardır. Bu kurallara uymayanlara da yapılan denetimler sonucunda cezai işlemler uygulanmaktadır. Trafikte sürücülerin sahte plaka ile çıkması da büyük bir güvenlik sorununu beraberinde getirir. Sahte plaka kullanan sürülere para cezası verilmektedir.

SAHTE PLAKA İLE TRAFİĞE ÇIKANLARA CEZA

Sahte plaka kullanarak araç sürmek trafiğin en büyük sorunlarındandır. Sahte plaka kullanmak ciddi bir güvenlik açığı oluşturur. Trafiğe sahte plaka ile çıkarak kuralları ihlal edenlere para cezası verilmektedir. Plakada sahtecilik yapmak cezası ağır olan bir suç olarak karşımıza çıkarken sahte plaka kullanmanın cezası 2023 yılında arttı. Ayrıca sahte plaka cezası sadece para cezası olarak değil ceza puanı olarak da işlem görür. Sahte plaka kullanarak trafiğe çıkma suçu işleyenlere 20 ceza puanı verilir. Bu puan en yüksek yaptırımlardan biri iken bir sürücü 100 ceza puanına ulaştığında ehliyetine 2 ay süreyle el konulur.

20 BİN 302 TL CEZA ÖDEMESİ YAPILIYOR

Tescilli plakanın çalınarak ya da kopyalanarak aynı marka, model ve renkteki bir başka araca takılarak kullanılması plakada sahtecilik suçu kapsamına girmektedir. Aynı şekilde ticari araç plakalarının ikiz plaka şeklinde birden çok araçta kullanılması, plakada silinti ya da kazıntı yaparak kırmızı ışıkta geçmek, hız sınırını aşmak, emniyet şeridini ihlal etmek ve elektronik denetleme sistemleri tarafından tespit edilmemek için kullanılması plakada sahteciliktir. Büyük bir suç olan plaka sahteciliği cezası 2023 yılında yeniden değerleme oranına göre artmıştır.

ankaralilar-bu-sekilde-yola-cikiyorsaniz-aman-dikkat-ceza-miktari-aciklandi-20-bin-302-tl-odemeniz-gerekecek-002.jpg

2022 yılında 9 bin 107 lira olarak ödenen bu ücrete 2023 yılında zam geldi. 2023 yılı için yeniden değerleme oranına göre belirlenen ücret 20 bin 302 lira oldu. 20 bin 302 liralık cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda yüzde 25 oranında indirim uygulanmaktadır.

20 bin 302 liralık cezayı 15 gün içinde ödediğiniz takdirde yüzde 25 indirim alacağınız için toplam ödemeniz 17 bin 257 lira olacaktır.

ekran-goruntusu-2023-09-26-090603.png

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) internet sitesi üzerinden de 'Borç Sorgulama ve Ödeme' seçeneği üzerinden 'Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme' bağlantısından ceza sorgulamasını yapabilirsiniz. Ayrıca E-Devlet kapısı üzerinden EGM menüsünü açarak 'Araç Plakasına Yazılan Cezaları Sorgulama' seçeneğini kullanarak cezanız olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER