Yerli kuduz aşısında klinik öncesi aşamaya geçildi

5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi, Erciyes Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenirken kongrede yerli kuduz aşısı da masaya yatırıldı.

Yerli kuduz aşısında klinik öncesi aşamaya geçildi

Son dönemde ne yazık ki Türkiye'de kuduz vakalarında artış yaşanırken kuduz aşısı da gündem olmuştu. Türkiye'nin ilk yerli kuduz aşısı üretiminde çalışmalar sürerken ursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ konu hakkında açıklamalarda bulundu. Yerli kuduz aşısında klinik öncesi çalışmalara başlandığı duyuruldu.

YERLİ KUDUZ AŞISINDA YENİ SAFHAYA GEÇİLDİ!

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ yapmış olduğu açıklamasında "Türkiye aslında kuduz aşısını üretmeye başlayan ilk ülkelerden birisi. Çok geçmişe dayalı bir tarihimiz var fakat zamanla teknolojik gelişmelere ayak uydurulamadığı için Türkiye'de kuduz aşısı üretimi sekteye uğramış. Güncel olarak özel sektör ve üniversite işbirliğiyle yaptığımız çalışmalarla Türkiye'de hayvanlar için kuduz aşısının geliştirilmesi ve üretimine yönelik araştırma, geliştirme, altyapı ve üretim faaliyetlerini yeniden başlattık. Şu anda bu aşı yurt dışına gönderiliyor. Türkiye'de de lisanslanması için birtakım çalışmalar tamamlanmak üzere." dedi.

İnsana yönelik Türkiye'nin ilk yerli kuduz aşısının üretimi için klinik öncesi çalışmalara başlandı. Yapılan çalışmaların tamamlanmasının ardından yerli kuduz aşısı seri üretime geçilecek. Böylelikle aşı ithalatı sona erdirilmiş olacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER