Vitamin ilaçlarında sınır aşıldı! Uzmanlar uyarıyor

Günümüzde yediğimiz doğal besinlerdeki vitamin ve proteinde azalma olduğu için vatandaşlar vitamin haplarına yöneliyor. Özelliklede ebeveynler bu ilaçları çocuklarına çok fazla kullanmaya başladı. Peki, bu ilaçların zararları nelerdir?

Vitamin ilaçlarında sınır aşıldı! Uzmanlar uyarıyor

Vitamin ve mineral takviyeleri, günümüzde giderek daha yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle aileler çocuklarına gelişimine yardımcı olması için çok fazla kullanmaya başladı. Ancak uzmanlar, bu takviyelerin aşırı kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

352128.jpg

Acıbadem Maslak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Karaarslan, "Vitamin ve mineral takviyeleri, sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak düşünülmemelidir. Günlük ihtiyaçlarımızı sağlıklı beslenme ile karşılamamız mümkünken, ek olarak takviye alma ihtiyacı duyuyorsak, mutlaka doktor kontrolünde olmalıyız" dedi.

AŞIRI VİTAMİN TAKVİYESİNİN ZARARLARI

Doç. Dr. Karaarslan, aşırı vitamin takviyesinin zararlı olabileceğini belirterek, "Yağda çözünen vitaminler (A, D, E ve K vitaminleri) vücutta depolanır. Bu nedenle, bu vitaminlerin aşırı kullanımı, toksisiteye neden olabilir.

screenshot-14.jpg

Örneğin, A vitamini fazlalığı, karaciğer hasarına, cilt kuruluğuna, kemik ağrılarına ve baş ağrılarına neden olabilir. D vitamini fazlalığı ise böbrek taşı oluşumuna, kalp ritminde düzensizliğe ve baş ağrılarına yol açabilir" diye konuştu.

SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLERİNDE FAZLASI ZARARLI

Suda çözünen vitaminler (C ve B vitaminleri) vücutta depolanmaz ve fazlası idrarla atılır. Ancak, bu vitaminlerin de aşırı kullanımı, bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin, C vitamini fazlalığı, ishale ve böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. B vitamini fazlalığı ise sinir sistemi bozukluklarına, cilt döküntülerine ve mide bulantısına yol açabilir.

screenshot-13.jpg

PEKİ VİTAMİN TAKVİYESİ NASIL OLMALI?

Doç. Dr. Karaarslan, vitamin takviyesi alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Vitamin takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
  • Doktorunuzun önerdiği miktarı aşmayın.
  • Vitamin takviyelerini, yiyeceklerle birlikte alın.
  • Vitamin takviyelerini, oda sıcaklığında saklayın.
  • Sağlıklı beslenmek yeterli

3349028-810x458.jpg

Doç. Dr. Karaarslan, sağlıklı beslenmenin, vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması için yeterli olduğunu belirterek, "Günlük beslenmemizde, çeşitli meyve, sebze, tahıl ve protein kaynaklarına yer vererek, ihtiyaç duyduğumuz vitamin ve mineralleri karşılayabiliriz. Bu sayede, ek vitamin ve mineral takviyesi alma ihtiyacını da azaltabiliriz" dedi.

SONRAKİ HABER