Asıl adı Human Immmunodeficiecy Virüs olan HIV, bağışıklığı direkt olarak etkileyen önemli bir hastalıktır. Kişinin bağışıklık sistemine saldıran bu haftalık, fırsatçı enfeksiyonların vücutta yer edinmesini sağlar. Kişinin bağışıklık sistemini düşüren HIV hastalığında erken tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde kişiler uzun yıllar yaşayabilir.
HIV NASIL BULAŞIR?
HIV hastalığının bulaş yolları bellidir. HIV pozitif olan bir kişi ile cinsel birliktelik yaşamak (korunmasız) HIV’ın bulaşındaki en temel etkenler arasındadır. Bunun yanı sıra ortak kullanılan enjektör ve steril edilmeyen malzemeler de HIV bulaşında ciddi rol oynar.
Bunların dışında HIV pozitif bir anne bebeğe gebelik dönemi ya da doğum sonrasında emzirme yöntemi ile de hastalığı bulaştırabilir.
HIV RİSKLİ GRUPLAR
Bulaş yolları ele alındığı zaman aslında HIV pozitif kişinin partnerleri, korunmasız ilişki yaşayanlar, riskli biriyle teması olanlar, HIV pozitif gebelerin bebekleri de risk altında sayılabilmektedir.
AIDS belirtileri kendini uzun süreli ateş, süreli yorulma ve yorgunluk hali, hızlı/ani kilo kaybı ve iştah kaybı olarak kendini gösterebilmektedir.
Bunları dışında lenf bezlerinde 3 ay ve daha uzun süreli şişkinlik, nefes darlığı, açıklanmayan ve haftalarda sürebilen ishal hali ile deride/ağız içinde iyileşmeyen yaralar AIDS’ın belirtileri arasında yer almaktadır.